Публикация

Физическите упражнения за бременни  – полезни както за майката, така и за бебето

Физическите упражнения за бременни  – полезни както за майката, така и за бебето

Така се избягват различни усложнения, свързани с износването на плода, твърдят испански учени


Физическите упражнения по време на бременността със сигурност са полезни както за майката, така и за бебето, показва проучване на испански изследователи, цитирано от изданието News Medical.

Упражненията трябва да бъдат правени не само от здрави бременни, които и преди това са имали спортни навици, но също така това е добър период жената да започне един по-здравословен начин на живот. Налице са ясни предимства както за майката  и детето, смятат учените. Прекомерното качване на тегло, прееклампсията (покачване на кръвното налягане след 20-тата седмица на бременността), гестационният диабет, цезаровото сечение, болката в долната част на гърба и уринарната инконтиненция са някои от рисковете, ако жената води нездравословен начин на живот по време на бременността, подчертават изследователите.

Какво показва проучването?

Проучването, проведено от специалистите от Университет „Камило Хосе Села“, определя комплексите физически упражнения, които са от голяма физиологична полза както за майката, така и за детето. „Процентът на жените, които изпълняват препоръките за физическа активност по време на бременността, е много нисък“, обяснява водещият изследовател в проучването Мария Пералес. Според нея това се дължи донякъде на несигурността на специалистите относно това какъв тип упражнения могат да прероръчат и кои да казват да бъдат избягвани.  

 

Така се избягват различни усложнения, свързани с износването на плода, твърдят испански учени

 

Новото изследване обаче потвърждава научните данни, според които умерените физически упражнения през бременността са безопасни и са от полза и за майката,  и детето.  Сред ползите, които проучването потвърждава, са: превенция на прекомерното качване на тегло (ключов фактор при предаването на затлъстяването от поколение в поколение), както и по-малък риск от макросомия - бебета, които са родени с тегло над 4 кг, прееклампсия, гестационен диабет, цезарово сечение, болки в гърба, болки в слабините и уринарна инконтиненция.

Нещо повече, при физическа активност няма риск от преждевременно раждане, ниско тегло на бебето при раждане или стрес за бебето. Това важи при условие, че бременната няма никакви медицински усложнения, както и предписания от лекарите да се въздържа от физически упражнения.

„Препоръчаните упражнения в нашето изследване трябва да бъдат изпълнявани не само от здрави бременни жени, но също и жени, които искат да забременеят и водят уседнал начин на живот. Това се отнася също и до жени, които са в риск от затлъстяване или в риск да развият гестационен диабет или хронично високо кръвно налягане“, обяснява Мария Пералес.

 

Така се избягват различни усложнения, свързани с износването на плода, твърдят испански учени

 

Какви физически упражнения се препоръчват?

Новото изследване подчертава видовете физически упражнения, които се оказват най-полезни за майката и бебето през този период. Обяснява се и кои упражнения трябва да избягват през бременността, тъй като те застрашават плода.

В зависимост от типа упражнения, продължителността и натоварването на седмична база, експертите подчертават важността да се комбинират аеробни и силови тренировки при всяка сесия, която трябва да продължава между 45 и 65 минути, между 3 и 4 дни в седмицата. Интензивността на тренировката винаги трябва да е умерена, въпреки че е добре да се анализира за всяка жена и да се контролира по време на тренировката. Физическата активност може да започне между 9-а и 12-а та седмица от бременността (след първия преглед при лекаря) и да продължи до 38 – 39-ата седмица.

Техники като пилатес и йога, които често са препоръчвани по време на бременността, не са свързани с физиологичните ползи, описани в изследването, но с подобряване на психичното състояние и с намаляването на болката при бременните, обясняват изследователите.

Какви упражнения трябва да се избягват?

Всички, които са свързани с натоварване и ускорен пулс, тъй като това може да увеличи риска от хипотермия, дехидратация и намалено кръвоснабдяване на матката, което се свързва с увеличен риск за плода, обяснява Пералес.  По същия начин, трябва да се избягват бягане на дълги разстояния, интензивни тренировки с вдигане на тежести, скокове и упражнения, при които има опасност от падане или пози с прекалени разтежения, съветват специалистите. 

Коментари