Публикация

От печата: 11 души са лекувани с кибернож у нас за 4 месеца

От печата: 11 души са лекувани с кибернож у нас за 4 месеца

За скъпата терапия само 3 болници имат договор с НЗОК 


11 са платените от здравната каса случаи на лечение с кибернож от 1 април до края на юли тази година, съобщиха от НЗОК. Стойността им е 99 000 лв., пише в новия си брой в. „Сега“.

Изданието уточнява, че болниците с договор с касата за това лечение са само три - държавната УМБАЛ „Св. Георги“ (Пловдив) и частните „Уни Хоспитал“ (Панагюрище) и „Аджибадем Сити клиник“ (София). За сравнение за първите 6 месеца на 2015 г. - последната, в която НЗОК не плащаше по тази пътека, тъй като у нас все още не беше купена необходимата апаратура, държавата е дала 225 000 евро за лечение на 26 пациенти в чужбина.

Данните са едва от април, тъй като в началото на тази година и през миналата касата е плащала по друг механизъм - за пътека „Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания“. Всекидневникът отбелязва още, че от 1 април с влизането в сила на рамковия договор за 2017 г. пътеката е разделена на две – „Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания“ и „Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания - роботизирана с кибернож“. Разликата е и в цената - за първата се плаща по 4500 лв., а за втората - 9000 лв. 

Кой по коя пътека ще работи, зависи от самата апаратура - по-евтината е „в случай, че пациентът се облъчва с линеен ускорител“, а по-скъпата – „в случай, че пациентът се облъчва с роботизирана стереотактична радиохирургия с линеен ускорител“. По първата договори имат повече болници - 14, а платените случаи са 142 от април до август, допълва изданието.

Подробности по темата четете в новия брой на в. „Сега“.

Коментари