Публикация

Маг.-фарм. Надя Йорданова: Много лекари подкрепиха книгата ми за лъжите в козметичната индустрия

Никой не иска да бъде манипулиран. Особено на българския лекар му е писнало да бъде „обучаван“ от хора, които често не са нито на нивото на образованието му, нито на компетентността му, споделя нашумялата блогърка-фармацевт


Maгиcтъp-фapмaцeвт Haдeждa Йopдaнoвa, по-известна като Надя от Инфармация (infarmaciq.com), е български козметичен блогър със солидна репутация. Завършила е Meдицинcĸи yнивepcитeт – Coфия и зaщитaвa c oтличeн диплoмнa paбoтa в нaпpaвлeниe „Фapмaĸoлoгия, тoĸcиĸoлoгия и фapмaĸoгнoзия“  в гp. Xaйдeлбepг, Гepмaния. Paбoтилa e в aптeĸa, ĸлинични изпитвaния нa лeĸapcтвa и ĸaтo мeд. пpeдcтaвитeл нa ĸoзмeтиĸa. През август тази година излезе нейната онлайн книга Как ни подвежда козметичната индустрия, в която Надя изважда интересни подробнисти за тъмната страна на този бизнес. Специално за CredoWeb авторката разкри, какви са реакциите на колегите, индустрията и читателите.

 

- Надя, какво те провокира да разкриеш тези тайни „от кухнята“ на козметичния бизнес?

- Провокира ме желанието да разпространя информация, която няма как да се намери никъде другаде. Медицинските специалисти – лекари, дентални медици и фармацевти – в момента сме подложени на сериозни фрустрации. Всеки път, когато отида до козметичния щанд, си тръгвам ядосана от откровените лъжи и полуистини, които кънтят в ушите ми. На нормалните потребители също им е писнало да слушат безсмислени твърдения. Дори и козметичните консултанти се ядосват, че ги объркват и им дават недостоверна информация, която трябва да повтарят без мисъл. Огромна част от читателите ми всъщност са козметици, които искат да вършат работата си със съвест и да консултират клиентите си правилно.

- Книгата ти започна да се споделя и разпространява светкавично в интернет. Имаш ли представа, до колко души е достигнала вече?

- Дотук със сигурност знам, че са я прочели над 13 хиляди души. Това ме радва безкрайно много, защото и отзивите са положителни. Получавам добри оценки и от лекари-дерматолози, чието мнение ценя най-много.

- Мислиш ли, че твоите разкрития за манипулациите, които козметичните компании използват в рекламата на своите продукти, могат да променят потребителския избор?

- Мисля, че да. Българският потребител е разумен и практичен, така че почвата за тази информация е много благодатна.

- В книгата си ти разказваш и как фирмите плащат на лекари или ги манипулират, за да изписват техните козметични продукти. Не се ли притесняваш от ответна реакция?

- Не, изобщо не се тревожа. Нещо повече – с учудване забелязах колко лекари подкрепиха книгата ми. Никой не иска да бъде манипулиран. Особено на българския лекар му е писнало да бъде „обучаван“ от хора, които често не са нито на нивото на образованието му, нито на компетентността му. Корупция има заради лошите условия, на които е подложен медицинския специалист. Но дори тези, които вземат пари под масата, дълбоко в себе си не са доволни от системата, която мачка достойнството им. Според мен и те биха подкрепили промяна.

- Твоята книга ударя и върху репутация на т.нар. био/натурална козметика. Съществува ли в действителност такава или и това е поредният рекламен трик?

- Съществува козметика, съставена изцяло от натурални съставки. Проблемът е в законодателството – все още няма единен критерий за това какво е био- и натурална козметика. Приеме ли се такъв закон, тази глава от книгата ми ще отпадне.

- В козметичния си блог непрекъснато говориш, колко е важен съставът на козметиката, но как един обикновен потребител би могъл да се ориентира в ситните шрифтове и неразбираемите съставки?

- Това е трудно и ще стане с упорито информиране на българския народ, малко по малко. Надявам се дотогава блогът ми да бъде един добър гид, който да преведе потребителя през взимането на решения.

- Можеш ли като специалист да посочиш, кои са най-важните правила, които трябва да спазваме, избирайки козметика?

- Потребителят на първо място трябва да познава себе си – типа на своята кожа и нуждите й според възрастта. За това ще му помогне дерматологът. Ако знае, от какво има нужда, вече е по-лесно да подбере добър състав. Трябва да се следи и срока на годност като се има предвид, че някои недобросъвестни търговци дори лепват етикетчета с фалшив такъв отгоре!

- Какво ново да очакваме от твоя козметичен блог Инфармация?

- В момента планирам втора книга, която ще бъде не по-малко интересна от първата, обещавам. Ще бъде и по-практично ориентирана. Целевата ѝ група са прагматичните потребители, които знаят какво искат.

Онлайн книгата Как ни подвежда козметичната идустрия можете да изтеглите тук>>>

Автор: Вероника Христова

Коментари

Блогът е много интересен също, харесва ми, че се обръща внимание и на козметиката за по-възрастни

Много хубава мацка. Като я гледам как изглежда, със сигурност разбира от козметика:) Браво!