Публикация

Иновативен тест, измерващ риска от самоубийство, навлиза у нас

Иновативен тест, измерващ риска от самоубийство, навлиза у нас

Ще бъдат обучени 15 български специалисти, очаква се първите 2 години изследването да е безплатно


За първи път български специалисти ще бъдат обучени да работят с теста EDOR (Electro Dermal Orienting Reactivity) при възрастни пациенти с депресия, съобщиха от Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

EDOR е сред най-новите в света методи за превенция на самоубийствата. С помощта на специален апарат психичноздравните специалисти могат да измерят реалното ниво на риска човек да посегне на живота си . 

По време на 15-минутния тест се проверяват физиологичните реакции, възникващи вследствие на звукови сигнали с определена сила, честота и продължителност, които пациентът чува в слушалките. Така апаратът отчита електро-дермалната ориентировъчна реактивност на пациента.

Според проучванията се оформят четири основни групи: хипореактивни, гранично хипореактивни, реактивни и хеперреактивни пациенти. Доказано е, че съществува силна връзка между наличието на електродермална хипореактивност и вероятността от самоубийство. Така тестът EDOR е допълнителен инструмент за оценка на риска от самоубийство. 

Получените от теста данни се изпращат по интернет за експертни анализи, а след няколко минути извършващият текста получава доклад. 

Методът е разработен от научен екип под ръководството на италианския проф. Марко Саркапоне, който повече от 30 години работи в областта на суицидопревенцията.

15 български психиатри, психолози и специализанти по психиатрия ще бъдат обучени да работят с EDOR в края на октомври тази година. След обучението се очаква на страната ни да бъдат предоставени няколко апарата за извършване на тези тестове, а през първите две години изследването да е безплатно.  

Вчера, 10 септември, беше отбелязан Световният ден за превенция на самоубийствата. Той премина под мотото „Отдели минута – спаси живот”. Идеята на това послание е всеки човек да прояви чувствителност към свои близки хора, които са потенциално застрашени.

По данни на Световната здравна организация 800 хил. души всяка година се самоубиват. Отчита се обаче, че това е само върхът на айсберга – заради стигмата по отношение на самоубийството в много култури и липсата на системи за регистриране на случаите и много остават незабелязани. 

Самоубийствата са сред първите 20 причини за смърт в световен мащаб, а във възрастта 15-29 години те са втората водеща причина. Обезпокоително е, че около 80% от тях са в страните с ниски и средни доходи, в които се отделят по-малко средства за обществено здравеопазване и достъпът до услуги за психично здраве е сравнително ограничен. 

Рисковите фактори са самоубийство са най-различни, което усложнява процеса на превенция. Сред тях са затрудненият достъп до здравни грижи, лесният достъп до средства за самонараняване, стресовите фактори като бедствия и конфликти, липсата на социална подкрепа, психичните разстройства. Тъй като химическите препарати за селското стопанство и огнестрелните оръжия са сред най-често използваните методи, редица стратегии за превенция по света са концентрирани върху усилията за ограничаване на достъпа до тях, допълват от НЦОЗА.

Коментари