Публикация

Проф. Д. Свинаров е новият председател на Българско дружество по клинична лаборатория

Проф. Д. Свинаров е новият председател на Българско дружество по клинична лаборатория

Новото ръководство трябва да реши на още по-оптимално равнище и научните,  и практическите проблеми на лабораторното общество в тази страна, смята специалистът


Професор д-р Добрин Свинаров, дмн, началник на Клинична лаборатория и клинична фармакология в УМБАЛ „Александровска“,  е новият председател на Българското дружество по клинична лаборатория. Той бе избран на Общо събрание на дружеството по време на X-ия Национален конгрес по клинична лаборатория, който се проведе от 7 до 9 септември 2017 г. в курорта Боровец.  Проф. Свинаров заменя на поста дългогодишния председател на дружеството проф. Камен Цачев. 

Професор Свинаров отговори на въпроси на CredoWeb  непосредствено преди избора му за председател:

- Професор Свинаров, кои са най-важните акценти в провеждащия се Х Национален конгрес по  клинична лаборатория?

Десетият юбилеен конгрес на Българското дружество по клинична лаборатория се характеризира с много сериозно професионално и научно равнище. То се жалонира не само от брилянтните лекции на умело подбраните лектори от чужбина,  които са водещи учени в своята област – ще спомена проф. М. Олерих, проф. Е. Виланд  и др., които дадоха изключително висок старт на този конгрес. Едновременно с това, прави много приятно впечатление, че докладите на българските учени и специалистите в областта на лабораторната медицина са на значително по-високо равнище в сравнение с предходни години.  

Много съществен акцент на този конгрес е, че

за първи път се отдава по-специално място и значение на постерната сесия,

която протече много живо, с кратко изложение на есенцията на резултатите на всеки автор на постерен доклад. Тя логично ще завърши с една внимателна оценка на качеството на постерните доклади. Най-добрите от тях ще бъдат наградени съгласно решение на организационния комитет на Конгреса. 

 

 

Като цяло ние, лабораторните специалисти, смятаме, че този конгрес има сериозно значение не само в научно, но и в практическо направление за развитие на процесите на подобряване на усилията за полагането на възможно най-добрата грижа за болния човек.

Известно е, че нашата дисциплина осигурява около 70 процента от информацията, с която работи съвременният клиницист.  Другите 20 процента се осигуряват от различните форми на образна диагностика. Следователно,  консумирайки 2 и по-малко от 2 процента от бюджета за здравеопазване, ние осигуряваме изключително богата и съществено важна информация за вземане на превантивни, диагностични и терапевтични решения в съвременната медицина. 

 

Затова мястото на лабораторната медицина трябва много сериозно да се отстоява

и да продължава да се отвоюва като значима самостоятелна клинична дисциплина, която много характерно инфилтрира всички останали по един балансиран начин. И затова тя има действително един универсален интегрален характер. 

- Предстои Общо събрание на Конгреса, на което се очаква да бъде избран нов председател на Българското дружество по клинична лаборатория. Разбрахме, че е предложена вашата кандидатура.

- Аз дори не съм участвал в заседанието, на което е обсъждан този въпрос. Какво мога да кажа? Постът е предизвикателство.  Аз съм на края на кариерата си, оттук нататък това няма да е нещо, което, как да кажа, ще ми даде основание да се чувствам голям ръководител. Просто трябва да се направи така, че новото ръководство с неговия председател, който и да бъде избран, да реши на още по-оптимално равнище и научните,  и практическите проблеми на лабораторното общество в тази страна. Те са много и заслужават да не бъдат отлагани. 

 

Автор Петя Дикова

Снимки Веселин Койнов

Коментари