Публикация

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ НА АКАДЕМИЧНАТА 2017/2018 ГОДИНА В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ-СОФИЯ

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ НА АКАДЕМИЧНАТА 2017/2018 ГОДИНА В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ-СОФИЯ

.


На 11 септември 2017 г. в Анатомична аудитория се състоя церемония по откриване на академичната 2017/2018 г. в Медицински университет – София. С химните на МУ-София и на Р. България беше поставено началото на тържеството, което премина в контекста на юбилейните чествания на значимата 100-годишнина на медицинското образование в България. Ректорското ръководство на университета, Деканите на Факултетите, Директорът на Медицински колеж „Йорданка Филаретова”, представители на законодателната и изпълнителната власт, на съсловните организации, мениджъри на университетски болници, бизнесмени и академичната общност уважиха с присъствието си препълнената със студенти аудитория.

В приветственото си слово Ректорът на МУ-София проф. д-р Виктор Златков, дм подчерта, че университетът е „висшето училище, спечелило водещо място в нашето общество, благодарение на своите отлично подготвени кадри и значими постижения в учебната, лечебната и научната дейност... През последните 2 години, според рейтинговата класация на висшите училища, осъществявана от МОН, МУ-София е абсолютен лидер и безспорен водач във всичките 5 направления на медицинското образование – медицина, дентална медицина, фармация, здравни грижи и обществено здраве.” Като потвърждение за качеството и авторитета на МУ-София проф. Златков отбеляза силната конкурентна среда по време на кандидат-студентската кампания, в която на различни изпити са се явили 3484 желаещи да се обучават в най-престижния медицински университет в България. Ректорът на МУ-София пожела на добър час на студентите и преподавателите през новата учебна година.

От името на Министъра на образованието и науката Красимир Вълчев поздравления отправи зам. министърът Петър Николов, който открои, че правителството на Р. България е единственото в Европа, чийто основен приоритет е образованието. Заместник председателят на Комисия по здравеопазване при Народното събрание доц. д-р Лъчезар Иванов поздрави студентите и преподавателите на МУ-София като подчерта високото ниво на образованието във висшето училище, което затвърждава самочувствието на българските медицински специалисти. Академичната общност на най-стария и авторитетен медицински университет беше приветствана от Милена Дамянова – Председател на Комисия по образование и наука при НС, като беше отбелязано, че научно-изследователската работа на студенти и преподаватели в МУ-София е високо оценена в целия свят. В прочувствено слово д-р Венцислав Грозев – Председател на Български лекарски съюз предупреди младите медицински специалсти, че им предстоят трудни години, но избрът им на професия е достоен и благороден. Своите колеги приветстваха Никола Дончев – Зам. председател на Асоциацията на студентите-медици в България, В. Кирков – Председател на студентския съвет на МУ-София, а също и първокурсничка от Медицински факултет с отличен успех.

Официални поздравителни адреси постъпиха от кмета на гр. София Йорданка Фандъкова, проф. Илко Гетов от Български фармацевтичен съюз, проф. д-р Генчо Начев – председател на ОС на МУ-София.

Календарът с тържествени чествания на 100-годишния юбилей на медицинското образование в България продължават до края на годината с различни научни и празнични инициативи.

 

Коментари