Публикация

Коя ученическа раница намалява риска от гръбначни увреждания на детето

Коя ученическа раница намалява риска от гръбначни увреждания на детето

Как да изберем добрата чанта за училище


Обикновено първият учебен ден е свързан както с радостни трепети, така и със сериозни харчове. Помагала, тетрадки, линийки, несесери, химикалки, моливи и какво ли още не ще трябва да бъде набавено. Най-важното обаче е ученическата чанта и най-вече - правилният й избор. Ученическата раница трябва да побере всички учебници и помагала, нужни за учебния процес и в същото време да не застрашава здравето на детето.  

За да намалим риска, важно е да сме по-съобразителни при избора на ученическа чанта


Може да избирате между раници за едно или за двете рамена, такива, които се премятат през врата или пък са на колелца. Освен с модните тенденции добре е да сте запознати и с някои характеристики на раниците.
Раницата за едно рамо е може би най-опасният вариант. Натоварването е съсредоточено само върху едната страна, което неминуемо води до болки, а често и до изкривяване. По същия начин стоят нещата и с раницата, която се прехвърля през врата. Тя е предпочитана от по-големите ученици.
Раницата за две рамена е най-приемливият вариант. Тежестта се разпределя равномерно, но въпреки това и тук има някои изисквания, които е добре да се спазват. Раницата не трябва да е по-широка от детските рамене, да е по-висока от нивото им и не бива да пада под кръста.
Моделът с колелца за теглене, станал доста популярен зад граница, също не гарантира изцяло безопасността за здравето на детето. Вдигането с една ръка, неудобната дръжка, качването по стълби или пренасянето през неравни терени също могат да доведат до изкривявания в костната система.


Има нещо абсурдно в сценария малък човек с неукрепнала физика да влачи огромен товар, който освен видимия дисонанс трябва да влезе и в главата му. Трудна работа, а за някои и непосилна. Но така е от години и явно ще продължаваме да ставаме свидетели на прегърбени дечица и да се правим, че не чуваме предупрежденията на докторите. Затова, освен правилния избор на модел, от значение са и някои други фактори. Сред тях на първо място е

тежестта
Пълната раница не бива да тежи повече от 10-12 процента от теглото на детето. Добре е родителите да проверяват съдържанието й. Както е добре известно, за многото килограми основна вина има учебната програма. 

Източник jivotatdnes.bg

Коментари

Предложението учебниците да са на части е много добро.Дано да се приеме по-бързо.