Публикация

Коя ученическа раница намалява риска от гръбначни увреждания на детето

Как да изберем добрата чанта за училище


Обикновено първият учебен ден е свързан както с радостни трепети, така и със сериозни харчове. Помагала, тетрадки, линийки, несесери, химикалки, моливи и какво ли още не ще трябва да бъде набавено. Най-важното обаче е ученическата чанта и най-вече - правилният й избор. Ученическата раница трябва да побере всички учебници и помагала, нужни за учебния процес и в същото време да не застрашава здравето на детето.  

За да намалим риска, важно е да сме по-съобразителни при избора на ученическа чанта


Може да избирате между раници за едно или за двете рамена, такива, които се премятат през врата или пък са на колелца. Освен с модните тенденции добре е да сте запознати и с някои характеристики на раниците.
Раницата за едно рамо е може би най-опасният вариант. Натоварването е съсредоточено само върху едната страна, което неминуемо води до болки, а често и до изкривяване. По същия начин стоят нещата и с раницата, която се прехвърля през врата. Тя е предпочитана от по-големите ученици.
Раницата за две рамена е най-приемливият вариант. Тежестта се разпределя равномерно, но въпреки това и тук има някои изисквания, които е добре да се спазват. Раницата не трябва да е по-широка от детските рамене, да е по-висока от нивото им и не бива да пада под кръста.
Моделът с колелца за теглене, станал доста популярен зад граница, също не гарантира изцяло безопасността за здравето на детето. Вдигането с една ръка, неудобната дръжка, качването по стълби или пренасянето през неравни терени също могат да доведат до изкривявания в костната система.


Има нещо абсурдно в сценария малък човек с неукрепнала физика да влачи огромен товар, който освен видимия дисонанс трябва да влезе и в главата му. Трудна работа, а за някои и непосилна. Но така е от години и явно ще продължаваме да ставаме свидетели на прегърбени дечица и да се правим, че не чуваме предупрежденията на докторите. Затова, освен правилния избор на модел, от значение са и някои други фактори. Сред тях на първо място е

тежестта
Пълната раница не бива да тежи повече от 10-12 процента от теглото на детето. Добре е родителите да проверяват съдържанието й. Както е добре известно, за многото килограми основна вина има учебната програма. 

Източник jivotatdnes.bg

Коментари

Предложението учебниците да са на части е много добро.Дано да се приеме по-бързо.