Публикация

Над 500 студенти-първокурсници посрещна МУ-Плевен

Над 500 студенти-първокурсници посрещна МУ-Плевен

Тържественото откриха  новата академична 2017/2018 година МУ-Плевен


 

Днес в зала „Магнум“ на Втора клинична база Медицински университет - Плевен (МУ-Плевен) отвори врати за 43-ти път в историята си, за да посрещне тържествено новозаписаните първокурсници – общо над 500 студенти. След завършено средно образование по държавна поръчка са записани 343-ма първокурсници в магистърските и бакалавърските специалности на факултетите „Медицина“, „Фармация“, „Обществено здраве“, „Здравни грижи“ и Медицинския колеж.  Три са специалностите във Факултет „Обществено здраве“ с прием след завършено висше образование, в които са записани общо 105 студенти – бакалавърска и магистърска програма по „Управление на здравните грижи“ и само магистърска програма по „Обществено здраве и здравен мениджмънт“, дистанционно обучение.

Поради засиления интерес МУ-Плевен за поредна година обяви прием на студенти платено обучение и записа още 25 студенти в специалност „Медицина“ и 36 в бакалавърските специалности. Общо 24 са чуждестранните граждани с българско самосъзнание от Молдова, Украйна, Сърбия и Македония, приети в специалностите „Медицина“ и „Медицинска рехабилитация и еарготерапия“ от Министерството на образованието и науката по Постановление на Министерски съвет.

Академичното ръководство на Медицински университет - Плевен традиционно организира за новоприетите студенти-първокурсници и за преподавателите и служителите Тържествено откриване на новата академична година. Събитието стартира с посрещане на новоприетите студенти-първокурсници в зала „Магнум” със свитъци с химна на академичната общност Gaudeamus, под чиито звуци аудиторията посрещна Ръководството. Водещ на тържеството беше  проф. Маргарита Александрова, зам.-ректор по учебната дейност, която  представи висшето училище. Ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов  се обърне с приветствени думи към новоприетите студенти. След него кратки приветствия отправиха деканите на факултетите „Медицина”, „Фармация“, „Обществено здраве”, „Здравни грижи” и директора на медицинския колеж. Към първокурсниците с Добре дошли  се обърна и Председателят на Студентски съвет и на Асоциацията на студентите-медици – клон Плевен. Отговорът от страна на първокурсниците пък поднесе една от двете студентки-първокурснички, приети с максимален бал 36.00 в специалност „Медицина“ – Бетина Мукова от град Славяново.

Ректорът проф. Томов лично връчи студентските книжки на първокурсниците, приети с най-висок бал по специалностите на факултетите и колежа. За първи път събитието  завърши с музикални изпълнения на талантливи студенти, които ще поздравят новите си колеги – Гена Стойкова от специалност „Медицина“, IV курс и Светлозар Христов от специалност „Помощник-фармацевт“, III курс.

Коментари