Публикация

За достатъчно витамин Д – излагайте горни и долни крайници на слънце 5 дни в седмицата

За достатъчно витамин Д – излагайте горни и долни крайници на слънце 5 дни в седмицата

Проф. Свинаров: Изследвайте статуса си веднъж годишно


Изследвайте редовно статуса си на витамин Д. Не е нужно това да става много често – веднъж годишно е достатъчно, съветва проф. Добрин Свинаров, началник на Клинична лаборатория и клинична фармакология в УМБАЛ Александровска.

Обикновено в края на лятото и началото на есента стойностите на витамин Д са най-високи. И това е изходна точка, за да се прецени дали трябва или не трябва да се провежда заместителна терапия.

Ако е нужна такава терапия, може да е с различна продължителност. Тя може да е целогодишна или пък да е само през зимата, ако през лятото излагаме достатъчно кожата си на въздействието на слънчевите лъчи – директно, а не през стъкло.

Добре е слънцето да въздейства на достатъчна площ

Колко е достатъчно? Нужно е 5 дена в седмицата горни и долни крайници да се излагат по половин час на слънце, обяснява проф. Свинаров.  По много причини обаче – здравословни и други, доста хора не го правят.  И за това при все по-голяма част от населението у нас се налага да се мисли за заместителна терапия.

Най-ниските стойности на витамин Д са през март – април. Тогава, и това съвсем не е случайно, са най-тежко протичащите бактериални и вирусни инфекции с най-многото усложнения. Очевидно витамин Д има някаква роля в това, подчертава специалистът.

 

Проф. Свинаров участвал преди години в екип, който заедно с Дружеството по ендокринология направил много сериозно перспективно проучване за статуса на витамин Д сред българското население. Изследвани били над 2000 души, умело подбрани според географски, урбанистичен и други критерии.

Резултатите са много интересни: статуса на витамин Д на българите не се отличава особено от този на останалите страни в този географски диапазон –

масово хората страдат от дефицит на витамин Д, особено през зимата

Без заместителна терапия населението у нас достига долните граници за достатъчност на витамин Д през летния сезон.

По тази причина, съществува сериозен потенциал за подобряване на статуса на витамин Д чрез заместителна терапия. Това ще се отрази както на класическите свойства на витамин Д за регулация на калциево-фосфорната обмяна и неговата роля за рахита, остеопорозата и другите костно-мускулни болести, така и за плеотропните му ефекти. Това са група ефекти, които зависят от въздействието на витамин Д върху имунната система и имат значение за възпалителни, вирусни и бактериални заболявания, имат отношение и към дегенеративните болести, автоимунните  и към неопластичните заболявания, обяснява проф. Свинаров.

Автор Петя Дикова

 

Коментари