Публикация

От печата: През есента и зимата ще се борим с 4 грипни щама 

От печата: През есента и зимата ще се борим с 4 грипни щама 

Не са смъртоносни, но докарват пневмонии


С четири грипни щама ще се борим тази есен и зима. Сред тях нови няма, познати са. Не са и смъртоносни, но могат да докарат тежки пневмонии, ако заразата не се лекува навреме. 

Това пише в. „Монитор“, като цитира директора на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.
Щамовете от тип „А“ са пандемичен, наричан още свински, и „Болзано“, а от тип „В“ - „Виктория“ и „Ямагата“ по данни на Световната здравна организация. 

По думите на проф. Кантарджиев все още е рано да се прогнозира кога ще настъпи грипната епидемия в предстоящия есенно-зимен сезон. Според него имунизацията е един от най-сигурните начини, които не позволяват инфекцията да протече в тежки състояния. За да е тя ефикасна и да изгради имунитет, трябва да се направи 21 дни преди появата на грипните щамове, посочва той и обяснява, че края на септември – началото на октомври е най-подходящото време за инжекцията.

Репортерска проверка на всекидневника е установила, че новите ваксини все още не са налични в аптеките. Очаква се те да бъдат пуснати в продажба най-късно в началото на следващия месец.

Изданието припомня, че от тази година за първи път се въвеждат четиривалентни противогрипни ваксини. Това е по настояване на СЗО, за да може да се повиши значително ефективността на сезонните имунизации. 

Подробности по темата четете в новия брой на в. „Монитор“.

Коментари