Публикация

От печата: Разходите на НЗОК за лекарства ще надхвърлят 1 млрд. лв.

От печата: Разходите на НЗОК за лекарства ще надхвърлят 1 млрд. лв.

Спешно заседание на Надзорния съвет на касата днес


Кризисен план срещу сериозния недостиг на средства в НЗОК и нарастващите дългове на институцията обсъжда Надзорният й съвет в сряда. Дебатите са на база анализ на Министерството на финансите за паричното състояние на касата, пише в. „Труд“.

Над 476 млн. лв. са дълговете на касата към момента, основно към лечебни заведения и доставчици на лекарства. Ако от тези близо половин милиард задължения се приспаднат 341 млн. лв. – финансовият ресурс на НЗОК, остават 135 млн. лв. дългове. При оптимистичен сценарий 100 млн. лв. от тях ще се покрият от преизпълнение на приходите от здравни вноски, тъй като се очаква по-висока събираемост в края на годината. Останалите 35 млн. лв. трябва да се прехвърлят като дълг за следващата година, тъй като други ресурси касата няма откъде да вземе, а преизпълнение на бюджета не е възможно, коментира изданието.

От публикацията става ясно още, че тази година за пръв път общо разходите на НЗОК за медикаменти ще надхвърлят 1 млрд. лева. Увеличението спрямо 2016 г. ще е с около 100 млн. лв. - миналата година за лекарства от бюджета на институцията са платени 905 млн. лв.

„Част от парите за препарати през настоящата година ще бъдат покрити със средства от резерва на фонда. Малко над 85 милиона от него се планира да отидат за медикаментите за домашно лечение.

Непокрита от резерва обаче ще остане сумата от 134,6 млн. лв. Част от нея е за лекарствата за домашно лечение, а друга - по-сериозна - от онкомедикаменти и медицински изделия“, изтъква всекидневникът.

Основна критика в доклада на финансовия заместник-министър Кирил Ананиев се отнася именно до недостатъчните мерки по отношение на разходите за лекарства. Според него НЗОК не контролира ефективно отпусканите средства за медикаменти“, допълва изданието.

Подробности четете в новия брой на в. „Труд“.

Коментари