Публикация

Високите хора по-застрашени от образуване на тромби

Високите хора по-застрашени от образуване на тромби

Изследване в Швеция доказва връзката между височината на човек и опасността от венозен тромбоемболизъм


Високите хора - както мъже, така и жени, са изложени на по-голям риск да развият кръвни съсиреци, показа ново проучване на изследователи от Университета на Лунд, Швеция. Връзката е много ясно изразена, като колкото по-висок е човек, толкова по-голяма е опасността от тромби. 

Високите хора имат по-високо хидростатично налягане на организма

– това е налягането, което оказват кръвта и други течности, в сравнение с по-ниските хора. И това е закономерност, която може да обясни изводите в изследването.

„Проучихме няколко шведски регистри в най-голямото и до момента единственото национално проучване по този въпрос.  Следователно сме сигурни, че изводите ни имат много голяма статистическа тежест“, подчертава професор Бенгт  Зьолер от Университета на Лунд, съобщава изданието  News Medical.

Венозният тромбоемболизъм (ВТЕ), при който се стига до тромбоза на периферна вена, както и до тромбоза на клон на белодробната артерия, е третото най-разпространено сърдечносъдово заболяване след инфаркта и инсулта. Връзка между височината и ВТЕ е установявана и при предишни изследвания, но не е открита причината за нея. Освен това, при предишни проучвания не е била установявана подобна причинно-следствена връзка при жени.

При най-новото изследване обаче шведските учени доказват стабилна причинно следствена връзка между височината и риска от ВТЕ както при мъже, така и при жени. Връзката се обяснява с това, че

колкото по-дълги са краката на човек, толкова по-голяма трябва да бъде дължината на кръвоносните му съдове

 Това от своя страна прави по-трудно изтласкването на кръвта назад към сърцето. Именно тази бавна скорост на кръвта вероятно е факторът, който увеличава риска от тромбоза, смятат учените. 

Екипът анализирал връзката между височината и опасността да се развие тромбоза и при двойки братя и сестри. По този начин той успял да съпостави резултатите и с други генетични прилики и познати фактори от заобикалящата среда. Установено е, че връзката между височината и риска от тромбоза остава много силна и при двойките братя и сестри, което дава основание да се смята, че височината сама по себе си, а не някой друг фактор, е в основата на причинно-следствената връзка.

 

Изследване в Швеция доказва връзката между височината на човек и опасността от венозен тромбоемболизъм

При жени около 60-годишна възраст с височина около 155 см рискът от ВТЕ е 3 процента.

Той се увеличава до 6 процента за жени на същата възраст, които са високи над 185 см

За мъже на 60-годишна възраст, които са под 160 см, рискът е 2 процента, докато за мъже на същата възраст с височина над 190 см  рискът се увеличава до 7%, показват данните от изследването.

„Използвахме няколко национални регистъра. Те, разбира се, са анонимни, но са безценни като източници за епидемиологично изследване. Това са военен регистър, медицински регистър на ражданията, регистър на пациентите и регистър, обхващащ няколко поколения“, обяснява Зьолер.

Той се надява, че височината ще бъде включена сред рисковите фактори при прогнозата за  венозен тромбоемболизъм. Друг въпрос, на който също трябва да бъде отговорено, е дали ластичните чорапи помагат при високи хора като контрамярка на увеличеното им хидростатично налягане.

Изводите от новото проучване са повод за нови още по-задълбочени изследвания в тази област, обобщава резултатите проф. Бенгт Зьолер.

Коментари