Публикация

Последният случай във Фонда за лечение на деца прелял чашата на търпението на здравния министър

Последният случай във Фонда за лечение на деца прелял чашата на търпението на здравния министър

Д-р Тинка Троева уволнена заради грубо погазване на правилата. Тя щяла да търси правата си в съда


Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров заяви, че многократно е имал поводи да не бъде доволен от работата на бившия директор на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева, решението за уволнението й е в резултат на натрупвания“.

„Последният случай преля чашата на моето търпение“, отбеляза проф. Петров пред БНТ, като поясни, че без основания д-р Троева е изпратила дете с чернодробна недостатъчност за изследване в Германия,  при положение, че същите изследвания преди това са били направени у нас. А пък след това е задействала и процедура за трансплантация в чужбина, без детето да е вписано в регистъра на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ), както е по закон. Донор на 5-месечното бебе е неговата майка.

„Грубо погазване на правилата, разписани в правилника, в закона за работа. Нещо, което постави мен в много деликатна ситуация“, подчерта здравният министър, на когото е даден за подписване формуляр S2 за лечение в чужбина. Според правната дирекция в МЗ, проверила случая, даването на съгласие за финансиране на трансплантация извън страната в този случай е закононарушение.

На мен ми се поднася цялото досие със съответния формуляр S2 да подпиша за 120 хил. евро, при положение, че не са изпълнени законовите изисквания – най-вече две – че това дете е консултирано в трансплантационен център в България и този център го е регистрирал в ИАТ. Нито едното, нито другото е направено и аз съм изправен пред дилемата - ако не подпиша, детето е в риск, ако подпиша – ставам клиент на прокуратурата. Това е самоуправство. Т.е. аз подписвам за едни пари, за които нямам никакво законово основание. И това аз не можех да простя, подчерта министърът.

Той поясни, че такива трансплантации се правят в болница „Лозенец“, а резултатите са абсолютно съпоставими с тези във водещи европейски клиники. „Директорът на тази болница, както и на Военномедицинската академия, не са били уведомени за случая“, обяви министърът.

Проф. Петров добави, че 10 хил. евро са изхарчени само за изследвания в Германия. Детето все пак ще бъде транспалантирано в чужбина, защото е в тежко състояние и има риск за живота му - ако бъде върнато в България, трябва да мине всички процедури. „А аз искам да му помогнем на това дете. Защото е българско дете“, аргументира се проф. Николай Петров.

Министърът на здравеопазването допълни, че има съмнения за нелоялни практики на клиниките в Германия - цената на операцията е една за чужденци, друга за българи.

Пенка Георгиева, член на Обществения съвет на фонда, призна, че е имало административни нарушения, но те според нея не са повод за уволнение на директора на институцията. Тя подчерта, че решението за изпращането на детето в чужбина не е взето еднолично от д-р Троева, а е било обсъждано на заседание на Обществения съвет. Взети са под внимание становищата на двама специалисти – „елита на българските лекари“, които са били категорични, че детето трябва да замине за чужбина.

Българските лекари в Обществения съвет винаги са категорично против заминаването на деца в чужбина, ако могат да се лекуват у нас. Държат на българската медицина, на качеството, на помощта. Ние също вярваме в тях. Нямаше съмнения за изпращането на детето в чужбина, поясни Пенка Георгиева пред националната телевизия.

Д-р Тинка Троева беше уволнена в понеделник с мотива системно нарушаване на Правилника за дейността и организацията на работата на фонда, на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към фонда за лечение.

Не очаквах министерството и лично министърът на здравеопазването да стигне дотук, така че съм си потърсила адвокат и ще правя изявление само с негово съгласие. И след като обсъдя с него това, което казвам. Разбира се, че ще се защитавам, каза в телефонно интервю за БНТ д-р Троева.

На въпрос защо документите са отишли за подпис без детето да бъде включено в регистъра на Агенцията по трансплантациите, тя обясни: „То е вписано в протокола на обществените поръчки. Това не е задължение на фонда“.

Коментари