Публикация

От печата: Започват проверки на лекари, изписвали скъпи лекарства

От печата: Започват проверки на лекари, изписвали скъпи лекарства

Подготвя се екшън план за овладяване на разходите на НЗОК


За пореден път здравната каса започва засилени проверки заради преразхода на бюджета си. Ръководството на касата ще подготви екшън план за овладяване на разходите на НЗОК, пише в. „Сега“, като цитира председателя на Надзорния съвет на институцията Кирил Ананиев.

Част от плана ще е и да се идентифицират медикаментите, които товарят най-много бюджета на касата, лекарите, които изписват най-скъпите протоколи за лечение, както и болниците с най-високи разходи за лекарства. Те ще станат обект на допълнителни проверки, уточнява изданието.

„Не целим да санкционираме, а да разберем каква е причината при определени лекари, заболявания или болници да има такъв разход. Ако всичко е наред, естествено, че няма да санкционираме“, обяснява Кирил Ананиев.

Общият преразход в бюджета на здравната каса за лекарства за тази година е над 213 млн. лв., като основната част от него е за медикаменти в онкологията и хематологията. Според Ананиев в момента контролът от страна на НЗОК при изписването на скъпоструващи медикаменти е „никакъв“.

Вчера той представи пред Надзора доклад на състоянието на бюджета на касата, който включва и мерки за намаляване на дефицита. Общо преразходът на касата засега е близо 500 млн. лв. - за лекарства и болници. Касата обаче има резерв и очаквано преизпълнение на приходите от здравни вноски, благодарение на които се очаква реално дефицитът в края на годината да е 35 млн. лв. Същевременно касата дължи за лечение на български граждани в ЕС над 250 млн. лв. - така реално дефицитът ще е почти 300 млн. лв., става ясно от публикацията.

Всекидневникът допълва, че до края на септември управителят на НЗОК проф. Камен Плочев ще трябва да представи програма за контрол и ограничаване на разходите с конкретни срокове за изпълнението им. 

Подробности четете в новия брой на в. „Сега“.

Коментари