Публикация

Ново проучване хвърля светлина върху кръвоснабдяването на очите

Ретината и нейните фоторецептори са отговорни за усвояването на светлината и превръщането й в образ. За да функционират адекватно тези фоторецептори, ретината трябва да бъде снабдена с достатъчно кръв, кислород и хранителни вещества


Д-р Яни Здравков е специалист в Клиниката по очни болести в УМБАЛ "Александровска"

Д-р Здравков, участвате в проучване върху факторите, които влошават кръвоснабдяването на очите. Какво показват резултатите?

Проучването стартира преди около три години и вече сме на финалната права. Изводите показват, че при кръвоснабдяването на окото и в частност на хороидеята(задният отдел на съдовата обвивка на очната ябълка) отражение дават редица фактори. Такива са физическото натоварване, възрастта, аксиалната дължина, която е пряко свързана с рефрактивната аномалия. Влияние оказват и някои навици като тютюнопушене и употребата на кафе.

Какви са последствията от намалено кръвообръщение на очите?

Ретината и нейните фоторецептори са отговорни за усвояването на светлината и превръщането й в образ. За да функционират адекватно тези фоторецептори, ретината трябва да бъде снабдена с достатъчно кръв, кислород и хранителни вещества. Тази функция се осъществява единствено от хороидеята. Трайното или хроничното й изтъняване неминуемо оказва влияние върху работата на фоторецепторите, а оттам индиректно намалява и зрителния потенциал. 

Какви заболявания могат да се развият при намалено кръвообръщение на окото?

При глаукомата например нарушеното кръвоснабдяване на ретината и на зрителния нерв влошава прогнозата от лечението. Дори да сме осъществили перфектен контрол на вътреочното налягане,  нямаме ли адекватно кръвооросяване, в дългосрочен план шансовете за успех са много по-малки.

В последно време зачестяват случаите на централен серозен хориоретинит. Заболяването е свързано с модерния начин на живот, с големите натоварвания и стрес. Засяга предимно млади хора, по-често мъжете. Доказано е, че нарушената цялост на хороидеята е много сериозна предпоставка за развитие на това състояние.

Има ли някакви ранни признаци за нарушаване на кръвообръщението в окото?

За съжаление няма ранни симптоми, които да подсказват за проблем. Дълго време нямаше изследвания в тази насока, защото не разполагахме с подходяща апаратура. От друга страна, заболяванията бяха разглеждани по различен начин – ако засяга ретината например, ние се насочвахме само към нея. В момента в Клиниката по очни болести на „Александровска“ разполагаме с апарат за оптична кохерентна томография(ОСТ) от последно поколение. Благодарение на това можем да виждаме хороидеята и нейните съдове.

Може ли да се провежда някаква профилактика?

Профилактика не бих казал, но е препоръчително пациентите от рисковите групи да си направят ОСТ изследване. Става дума за пушачи, възрастни, хора с високи рефрактивни грешки – най-вече високо късогледство. При пациентите с над 3 и 4 диоптъра хороидеята е значително по-тънка. Болните с катаракта, на които предстои операция, също е добре да се изследват. Дори и най-перфектната операция няма да осигури на пациента добро зрение, ако неговата хороидея е увредена. Изследването позволява да направим някаква прогноза за ефекта от операцията.

Какво лечение се прилага, когато проблемът вече е установен?

Лечението се изразява единствено в по-сериозна физическа активност. С проучването доказахме, че тя подобрява оросяването и кръвоносните съдове се разширяват. В резултат на това хороидеята се удебелява и респективно – оросяването на задния очен сегмент и на зрителния нерв става по-добро. Препоръчителное човек да се откаже от вредните навици.
При пациентите с глаукома хороидеята най-често е изтънена. В тези случаи се препоръчват медикаменти, които подобряват кръвооросяването на окото. Един от изводите в изследването бе, че капки, които сме прилагали само като локална терапия с цел подобряване на вътреочното налягане, имат вторичен ефект. Това са карбон-анхидразнитеинхибитори. Те имат ролята на невропротектори, удебеляват хороидеята, т.е. подобряват кръвооросяването на зрителния нерв.

С д-р Яни Здравков можете да се свържете на тел: 0888 555 202

Коментари

Анонимен
14 сеп 2017 16:12

И аз имам въпрос-възможно ли е намаленото кръвоснабдяване да бъде объркано с катаракта?

Много интересна статия! Бихте ли коментирали каква е препоръчителната дневна доза кафе за човек, при който се появят проблеми с кръвоснабдяването на окото?