Публикация

Питате ли се защо...

Защо пукат ставите?


Ставите съединяват костите. В тях има капсули със  синовиална течност, която съдържа газове. При разтягане на ставите се получава налягане върху течността в тях и от нея се отделят богатите на азот газове.

Излизането на “въздуха” от ставните капсули предизвиква пукащия звук и ставите стават по гъвкави.
Сигурно сте забелязали, че изпукването не може да се повтори веднага. Това е защото след като газовете са излезли, трябва да минат от 15- 20 минути, за да се образуват отново в течността.

Някои хора имат навика да "пукат" ставите на пръстите си, за да намалят напрежението в тях. Те трябва да знаят, че това може да се отрази върху силата на ръката.

Защо настръхваме? Кожата настръхва / научният термин е piloerection/, когато човек изпитва студ, страх, понякога и друга силна емоция. Причината за появата на издутинки по кожата е свиването на едни миниатюрни мускулчета в основата на космите по тялото.

Това рудиментарно явление датира още от епохата, в която тялото на човека е било покрито с козина. При наежването между космите се помества допълнителен слой въздух, който изолира студа. Освен за затопляне, настръхването на козината  сплашвало на врага.

Защо “играе” окото? Това дразнещо явление се нарича миокимия на клепача. За него не се знае много, но се предполага, че се появява при блокаж на някой нерв. Установено е, че трептенето на клепача се предизвиква от умора, стрес, прекаляване с кафе и алкохол, преумора на очите, недохранване и алергии.

За щастие, трептенето на клепача е безопасно и отминава от само себе си. Ако окото ви “играе” често, намалете кафетата и алкохола и се наспивайте добре.

Растат ли ушите? Външното ухо/ ушната мида/ расте непрекъснато - до 10-годишна възраст по-бързо, а след това с по 0.22 милиметра на година. Ушният канал, който е образуван от кости и хрущяли, не нараства с възрастта. 

Защо изтръпват  крайниците? Изтръпването/ paresthesia/ се причинява от притиснат нерв, който блокира кръвния поток. При по-дълго седене в непривична поза, даже и с кръстосани крака, може да се притисне силно някой нерв и да се прекъснат неговите сигнали към мозъка, от което крайникът отмалява.

Усещането, че  бодат иглички, е породено от подновяването на сигнала за болка към мозъка. Комуникацията на нерва се възстановява почти винаги с промяната на позата на тялото.
Много рядко изтръпването може да е симптом на сериозно заболяване, като диабет, лупус и множествена склероза.

От какво се получават бодежите? Две класически причини за бодежите са тичането и продължителният смях. И при двете се получава напрягане на диафрагмата. При силен смях се поглъща въздух, който изпълва дробовете и притиска надолу диафрагмата.

В същото време коремните мускули се свиват и притискат диафрагмата нагоре. Това притискане може да предизвика мускулен спазъм, който наричаме бодеж.

Понякога, когато се смеем много, усещаме и болка в дясната ръка, защото нервът, който отива към диафрагмата, стига  и до дясното рамо.

Не бъркайте тази болка със сърдечния пристъп, а  вдишвайте и издишвайте бавно и дълбоко. Избягвайте преяждането, от което кръвта нахлува в стомаха.

Коментари