Публикация

Гинекологични проблеми в детска възраст

Генитални течения, кървене и други "женски" проблеми се срещат при съвсем малки момичета и дори при бебетата


Периодът на детството е хормонално неактивен. „Събуждането“ на жлезите - яйчници, хипофиза, хипоталамус, надбъбречни жлези – започва с началото на пубертета.

Въпреки това в този етап от развитието на малките момичета също могат да се наблюдават гинекологични проблеми, които будят притеснение у родителите. Най-често това са:

Генитално течение в детска възраст – представлява по-обилно зацапване на бельото от влагалищен секрет, с възможно леко прокървяване – „Хормонална буря“:

 - В ранна възраст до 1 година се дължи на хормоналната стимулация от женските полови хормони на майката, приети чрез кърмата. Това е преходно смущение и не крие рискове, но е желателно да бъде направена консултация с педиатър и гинеколог.

 - В детска възраст генитално течение може да се появи вследствие на замърсяване – недобра хигиена, ентероколити, при неосъзната игра на детето, изучаващо своето тяло, попадане на чуждо тяло във влагалището. Необходима е консултация с преглед и оглед на гениталиите, микробиологично изследване и последващо лечение.

Кървене от гениталиите в ранна детска възраст – сериозен симптом и консултацията със специалист е задължителна:

 - Травматична причина – нарушена е целостта на кожата на срамните устни.

 - Неясно генитално кървене – дължащо се не на травма. След задължителен гинекологичен преглед, трябва да се обърне внимание на общото физическо развитие – вторичните полови белези. Може да бъдат направени и апаратни изследвания – ултразвук; скенер – на гениталии, мозъчни структури /хипофиза и хипоталамус/, надбъбречни жлези; ядрено-магнитен резонанс със същата насоченост; рентгенова снимка на костите на ръката и други зони, за определяне на костната възраст и развитие на момичето.

Лабораторните изследвания, необходими в този случай са: изследвания на половите хормони; соматотропен хормон /STH/; надбъбречни жлези. Има се предвид - уточняване на възможността за ранен пубертет или изолирани хормонално активни тумори, отговорни за ранното прокървяване, което може да е първи симптом за тяхното наличие. В зависимост от резултатите и поставените диагнози се провеждат и специфични терапевтични методики за лечение.

Ранно и бързо развитие на вторичните полови белези – окосмяване в типичните зони; формиране и нарастване на гърдите ; менструално кръвотечение.

Нормално за пубертетен период се говори между 10 до 18-годишна възраст. Той има три фази:

 - предпубертетна фаза (9-11 години) – характеризира се с усилен растеж и развитие на женските полови органи /вторичните полови органи/;

 - пубертет (12-14 години) – периода на първо генитално кръвотечение, наречено menarche;

 - постпубертетна фаза (15-18 години) - период на пълно развитие и полово узряване на момичето. Външните и вътрешните полови органи и жлези са завършили развитието си - вече е възможно забременяване и износване нормално на първа бременност.

Ще отбележа, че времето за установяване на редовните овулаторни цикли е 1 до 3 години от първата менструация. През този период често цикълът е нередовен – прескача, по-обилен и продължителен. Това се дължи на все още неукрепналата хормонална система – хипоталамус, хипофиза, яйчници и съответната тяхна хормонална продукция.

Нужна е консултация със специалист, за да се уточни състоянието, да се отхвърли патология и да се дадат съвети и препоръки.

Oтклонения във възрастта на пубертета

 - Ранен (преждевременен) пубертет – първото менструално кръвотечение е преди 9-годишна възраст. В 80 – 90 % от случаите, то се наследява от родителите. Другите 10 -20 % са проблемни и рискови и се налага използването на диагностичните методи и съответното лечение.

 - Късен пубертет – когато до 14-годишна възраст не са развити вторичните полови белези и липсва menarche /първа менструация/ до 16 години. Това отново е основателна причина родителите да заведат детето при специалист-гинеколог.

Менструални нарушения в пубертета:

  - Хипоменструални състояния – оскъдна, слаба, кратка, дори липсваща менструация.

 - Неправилни маточни кръвотечения – менструациите са по-обилни, продължителни и нередовни. Често са бързо преходни и не се налага лечение.

 - Менструални нарушения, свързани с болките по време на менструация – Дисменорея – силни болки за няколко часа до 1 ден в началото на всяка менструация. При преглед трябва да се установи, дали болките са от началото на менструалните цикли и дали са с еднаква сила. Може да са се появили по-късно и с времето да се увеличават. Необходимо е да бъдат направени сериозни и задълбочени изследвания и съответно лечение, защото рисковете от заболяването и неправилно поставената диагноза водят до проблеми, най-вече в бъдеще – проблеми със забременяването. Често се касае за ендометриоза – наличие на тъкан от ендометриален тип в матката и извън нея, в яйчниците, тръбите и поддържащите връзки, което е причина за запушване на маточните тръби. Налице са и други хормоноподобни нарушения и като краен резултат – стерилитет. Налага се оперативна намеса на поразените зони и последващо медикаментозно лечение.

Детско-юношеската гинекология е по-слабо коментирана тема и невинаги ясна за пациентите. Не претендирам за изчерпателност, а само искам да насоча вниманието на родителите към гинекологичните проблеми в тази възраст.

 

Коментари

Занимавам се с детска гинекология от 30 г Липсват познания за гин проблеми на тази възраст не само сред педиатрите,но и сред гинеколозите .Масово колегите  избягват да се занимават  деца ,защото не е толкова ДОХОДОНОСНО,А МНОГО  ЧЕСТО  ПАТОЛОГИЯТА  В ПО-КЪСНА ВЪЗРАСТ   Е СВЪРЗАНА С ДЕТСКИТЕ ГОДИНИ.ЛИПСВАТ ОБУЧИТЕЛНИ КУРСОВЕ,КОИТО ДА ОБОГАТЯВАТ ГИНЕКОЛОЗИТЕ С ТЕЗИ ПОЗНАНИЯ

СЪГЛАСЕН !!!!

Албена Хюбнер
14 сеп 2017 16:10

Изключително полезна статия, която ще помогне на майките да реагират адекватно при проблеми с техните малки момиченца.

РАДВАМ СЕ !!!