Публикация

София представи кандидатурата си за домакин на ЕМА пред посланиците от ЕС

София представи кандидатурата си за домакин на ЕМА пред посланиците от ЕС

Столицата ни отговаря на всички критерии, поставени от Европейската комисия, смята вицепремиерът Екатерина Захариева


Кандидатурата на София за домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) беше представена официално в Министерския съвет пред посланиците на страните от Европейския съюз, акредитирани у нас, и представителството на Европейската комисия в България.

На срещата присъстваха още вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Вицепремиерът Екатерина Захариева заяви, че София отговаря на всички критерии, поставени от ЕК, като достъпност, възможност за работа и образование.

Йорданка Фандъкова отбеляза, че столицата ни става все по-привлекателно и удобно място за живеене и работа. 

„София спечели титлата за дигитален град, води в страната по инвестиции, има голям потенциал за развитие“, подчерта Фандъкова, цитирана от БТА.

По думите й София Тех Парк е подходящо и атрактивно място за ЕМА, като там е предвидено да бъде изградена и метростанция.

Йорданка Фандъкова изтъкна, че подкрепата на бизнеса е един от важните приоритети на градската управа. По думите й акцент е поставен на IT и фармацевтичния сектор. „Тук е добро място за развитие за стартиращи фирми, заети с иновативни бизнеси“, каза столичният кмет.

Заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева отбеляза, че България е достоен кандидат за седалище на ЕМА. Според нея новата централа напълно ще задоволи необходимостта от комфортни условия за работа. 

Общо 19 държави кандидатстват за домакинство на Европейската агенция по лекарствата. До 30 септември ЕК ще прегледа внесените кандидатури, а кое е новото седалище на ЕМА ще стане ясно през ноември. Централата на агенцията е в Лондон, но ще бъде преместена след решението на Великобритания да напусне ЕС.

Коментари