Публикация

Инициатива за разясняване на правата на пациентите


Започва изпълнението на проекта "Защита на правата в здравеопазването. Помощ за граждани, пациенти и лекари", с подкрепата на фондация "Америка за България". Негов ръководител е д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

"Целта е да стигнем до колкото може повече хора, да информираме и гражданите, и лекарите, че права в здравеопазването вече има и те трябва да се спазват, независимо дали са изписани декларативно и пожелателно, както са в момента", поясни д-р Кацаров.

Ще бъде създаден интернет сайт, с възможности на него да бъдат намерена подробна информация за най-честите нарушения на правата на гражданите в областта на здравеопазването. Специалисти ще консултират и по имейл, по телефона, или в офиса на организацията.

Проектът предвижда след анализ на нормативната уредба да бъдат разработени и информационни листовки (първоначално 20 хиляди).

Предвидени са дискусии и обучения във всички областни градове на страната.

"Имаме доказателства, че правата на пациентите са нещо непознато, терра инкогнита - както за болните, така и за лекарите. Повечето не се спазват", съобщи д-р Стойчо Кацаров.

Като пример той посочи правото на информирано съгласие, което се изпълнява напълно формално.

Законът казва, че когато има оперативна интервенция, трябва писмено да дадеш съгласие за това. Само че смисълът на информираното съгласие е наистина да научиш подробности за вида на заболяването, за оперативната интервенции, за алтернативите, за последиците за здравето след провеждането на операцията. Това значи да бъдеш информиран и да кажеш "Да, съгласен съм да постъпите така".

В момента не е така.
Когато постъпиш в болница, поставяш подпис – аз го наричам подпис на капитулация. "Аз се съгласявам да постъпите, както искате с мене, да става каквото ще, пък дано да имам късмет", посочи д-р Кацаров.

По думите му, има и други права, които не са разписани в законодателството -  правото да се откажеш от реанимация в определена ситуации, правото на второ лекарско мнение.

"Хайде идете в една болница и поискайте второ лекарско мнение да видите какво ще ви се случи. Това ще бъде възприето като обида за хората, които ви лекуват, и може да ви се отрази на лечението, ако не ви изгонят от болницата", коментира д-р Кацаров.

Според него положението е подобно с листите на чакащите в МЗ по отношение на онколекарствата, където няма начин пациентът да установи къде се намира в списъка.

Теодора Захариева съобщи, че в рамките на проекта започва и подписка в страната, с която се настоява медикаментите, отпускани от Министерството на здравеопазването по Наредба № 34, да бъдат давани от здравната каса.

"Мястото на лекарствата е в НЗОК, не е работа на МЗ. Ще стартираме подписка, за да покажем на управляващите, че това е воля на гражданите.

Министерството да прави политики, а не да се занимава с търговия", посочи Теодора Захариева от ЦЗПЗ.


"Пациенти на хемодиализа и трансплантирани ще протестират на 4 май пред Министерския съвет", обяви Иван Димитров, секретар на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания и приятели.

Причината е, че медикаментите, с които те са лекувани, са подменени с други, като това не е съобразено с терапията и нуждите, а само и единствено по финансови причини.

Иван Димитров отбеляза, че е предложено тези лекарства да минат по здравната каса, но досега няма яснота и реакция по въпроса.

Той допълни, че спрените от новия министър на здравеопазването търгове за апаратура ще забави драстично качеството на лечение на пациентите.

"Хората, които са на хемодиализа, умират ежедневно поради липса на апаратура, поради липса на медикаменти", каза още Иван Димитров.

Коментари