Публикация

Открит е фипронил и в български яйца

Открит е фипронил и в български яйца

Не консумирайте продукти с партидни номера 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003


Яйца с наднормено съдържание на инсектицида фипронил са открити у нас, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Става въпрос за продукти от две фирми -  „Консорциум Агробизнес“ АД и „Агроинвестпродукт“ ООД.  

Върху черупките на яйцата има следните номера: 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003. Въпреки че съдържанието на фипронил е 0,027 мг/кг, което е значително под опасната доза за човек от 0,72 мг/кг, от БАБХ съветват потребителите, закупили яйца с горепосочените маркировки, да не ги консумират, а да ги върнат обратно в търговските обекти. 

До момента с акт за забрана са спрени общо 152 368 яйца в пакетиращия център, 109 024 в склад за търговия на едро и 99 781 в търговската мрежа. Наложена е възбрана яйца и живи птици да не напускат обектите.

Фипронилът е умерено токсичен препарат, използва се за борба срещу бълхи, въшки, хлебарки, кърлежи и други, както и за защита на реколтата. Но не е разрешено да се използва при животни, произвеждащи храни. Според СЗО може да окаже неблагоприятен ефект върху бъбреците, черния дроб и нервната система на човека само при високи концентрации.

До момента Агенцията по безопасност на храните е извършила общо 569 проверки, от които 435 на складове и предприятия, преработващи или влагащи в производството яйца, и 134 във ферми, в които се отглеждат кокошки носачки. 

При извършените проверки на складовете и предприятията са  проследявани доставките на яйца и яйчни продукти с произход страните членки на ЕС, предлагани на пазара или за влагане в производството на храни. На бизнес операторите са връчени предписания да изискват доказателства с лабораторни изпитвания за фипронил на всяка доставка.

При проверките във фермите се е акцентирало върху използваните препарати за дезинфекция и дезинсекция, по отношение употребата на продукти, съдържащи фипронил. БАБХ е връчила предписания за изследване произведените яйца за замърсяване с препарата.

Коментари