Публикация

От печата: Всяка опаковка лекарство с уникален код

От печата: Всяка опаковка лекарство с уникален код

Целта – да се спре търговията с фалшиви медикаменти


Уникален код върху всяка опаковка с лекарства ще гарантира, че не са фалшиви. Този регламент на ЕС трябва да бъде въведен в България до 9 февруари 2019 г., стана ясно на заседание на Комисията по здравеопазване в парламента, пише в. „24 часа“.
 

У нас всяка година се продават 1,5 млн. опаковки с фалшиви лекарства. 100 млн. е общият брой на продадените медикаменти менте, заради което умират 1 млн. души по света, пояснява Илиана Паунова, шеф на Българската организация за верификация на лекарствата, цитирайки Световната здравна организация.

Регламентът предвижда производителите да поставят уникален код на всяка опаковка с лекарства и да го вкарват в европейската база данни. Така, когато медикаментът стигне до аптеката, фармацевтите ще сверяват в системата дали кодът е истински, а след продажбата му ще бъде заличаван от списъците.

В момента системата работи само в Германия. Въвеждането й у нас ще бъде платено от производителите и аптеките. Според Паунова това обаче не трябвало да доведе до поскъпване при лекарствата.

Според Николай Костов, председател на собствениците на аптеки у нас, обаче при легалния бизнес с лекарства проблем няма, а цитираните от Паунова данни са от нелегалната търговия като продажбата на медикаменти в интернет, където системата няма как да повлияе. По думите му тя обслужвала интересите и е печалба за големите производители, които губят много от паралелната търговия, допълва всекидневникът.

Коментари