Публикация

Моника Салтиел: Децата, приемали адаптирано мляко, по-често страдат от фобии към някои храни

Стимулирайте детето да се храни разнообразно с малки награди, препоръча специалистът


Децата трябва да бъдат приучавани към здравословните храни чрез повтарящо се предлагане. Това обяви Моника Салтиел, специалист по хранене и диететика, по време на „Училище за здраве – за деца, родители и учители“, провело се от 1 до 6 септември в к. к. Албена. Тя обясни, че децата имат вродени предпочитания само към определени храни – сладките и солените. Същевременно при първо опитване всички зеленчуци им се струват кисели или горчиви, а това може да им се стори неприятно. Ето защо е необходимо родителите да вземат необходимите мерки децата да започнат да приемат тези полезни храни.

Салтиел отбеляза, че има различни подходи към промяна на детското хранене, като най-успешният е именно повтарящото се предлагане на храни. Тя каза, че това трябва да се прави най-малко 8-10 пъти. По думите й повечето родители се отказват на третия и петия път и реално не се достига до този момент, в който детето ще каже, че храната не е лоша. Предлагането се осъществява чрез малка проба, като може дори да не се преглътне това, което се предлага, добави специалистът. Препоръчва се също така детето да се стимулира с пример от страна на възрастните, а възможно е и даването на някаква малка награда, ако си изяде храната. Трябва обаче много да внимаваме с оказването на натиск, защото това обикновено води до директен отказ.

Според Салтиел придирчивостта на децата е свързана понякога и с някакви фобии, че храната може да им навреди или че просто не е вкусна. Тя отбеляза, че такива състояния се срещат при деца, които са приемали адаптирано мляко, вместо да са кърмени. Специалистът обясни, че при кърменето бебето се захранва с вкусовете и миризмите на храните, които яде майката. Същото е по време на бременността. „Това какво яде майката оказва влияние на това, което детето ще обича по-късно. Затова е много важно бременните да ядат възможно най-разнообразна храна с различни миризми и вкусове“, каза диетологът.

Салтиел заяви, че децата трябва да бъдат научени да ядат храни богати на витамини от групата В, калций, магнезий, фосфат, желязо, цинк. „Като цяло е по-добре да увеличим зелените и оранжевите зеленчуци, плодовете, бобовите и пълнозърнестите храни, суровите ядки и семена, рибата и млечните продукти“, каза тя. По думите й колкото повече се дава една храна на децата, толкова повече те ядат от нея.

Коментари