Публикация

СЗО призова България да не прави компромис за пушенето на обществени места


Регионалният директор за Европа на Световната здравна организация  Сузана Джейкъб призова председателя на парламента Цецка Цачева да не подкрепя предложението за премахване на забраната за тютюнопушене на обществени места, която трябва да влезе в сила от 1 юни 2010 година.

В писмото до г-жа Цачева  се изразяват притеснения относно подобна промяна в законодателството, тъй като пасивното пушене се счита за силен канцерогенен  фактор, повишава и риска от сърдечни заболявания с 25-30%. В Европейския съюз всяка година умират 19 000 пасивни пушачи.

Забраната на тютюнопушенето на обществени места е най-ефективната мярка за превенция на сърдечно-съдовите болести, както и за намаляване на средствата за лечение, подчертават от организацията.

Прилагането на строгите мерки срещу цигарите са показали успешни резултати в редица европейски държави – Ирландия, Великобритания, Турция.

В същото време компромисът с тютюнопушенето в страни като Испания, се е оказал неефективен. Испанското правителство вече е обявило, че ще забрани цигарите на обществени места до края на 2010 год.

СЗО се надява, че  България ще се присъедини към държавите в Европа и по света, които имат строг контрол върху пушенето, се подчертава в писмото до Цецка Цачева.

Коментари