Публикация

Кривите крачета - какво трябва да знаем ?

Представям на вашето внимание поведението при лечение на кривите крачета


Кривите крачета ( конско ходило ) е състояние, при което крака или краката на новороденото изглеждат се въртят навътре в глезенната става – сякаш ходилата се усукват около себе си. Кракът е насочен надолу и навътре, а стъпалата на краката са обърнати един към друг.

Известно е като talipes equinovarus congenitus (CTEV), " криви крачета " или конско-варусно ходило. В 50% от случаите са засегнати и двата крака. Според Националните институти по здравеопазване, малко над 1 на всеки 1000 кърмачета се раждат с този проблем.

Симптоми

Кривите крачета са вродена физическа деформация. Сухожилията от вътрешната страна на крака са скъсени, костите имат необичайна форма и ахилесовото сухожилие е стегнато.

При бебе, родено с криви крачета:

Горната част на крака се завърта надолу и навътре
Арката е по-изразена и петата се обръща навътре
Мускулите на ходилото са склонни да бъдат недоразвити
Ако е засегнат само един крак, той обикновено е малко по-къс от другия, особено при петата
Човек с тази деформация обикновено не изпитва дискомфорт или болка при ходене.

Диагнозата се поставя непосредствено след раждането на бебето. Понякога деформацията е диагностицирана при ехографски преглед по време на бременността.

Рисковите фактори за появата на кривите крачета са следните:

Пол: Деформацията при мъжете е два пъти по-честа, отколкото при жените.
Генетика: Ако има един родител с тази деформация, рискът за раждане на дете с деформацията е повишен с около 30%. Рискът е по-висок, ако и двамата родители са имали този проблем

Причини

Еквиноварусното ходило е с предимно идиопатичен характер, което означава, че причината е неизвестна. Предполага се, че генетичните фактори играят основна роля и някои специфични промени в гена са свързани с него, но това все още не е добре разбрано. Изглежда, че се предава през поколение. Понякога причината може да бъде свързана със скелетни аномалии, като спина бифида или дисплазия на тазобедрената става. 

Кривите крачета може да се дължат на нарушение на нервно-мускулната пътища, вероятно в мозъка, гръбначния стълб, нерв или мускул.

Екологичните фактори могат да играят роля. Изследванията откриват връзка между честотата на деформацията и майчината възраст, както и дали майката пуши цигари и дали има диабет.

Диагноза

Състоянието веднага се вижда при раждането. Диагнозата може да бъде поставена и преди раждането чрез ултразвуково изследване, особено ако са засегнати и двата крака. Ако се открие преди раждането, не е възможно лечение преди да се роди бебето.
Независимо дали състоянието е открито по време на бременност или след раждане, лекарите може да препоръчат повече тестове за проверка на други здравословни проблеми като спина бифида и мускулна дистрофия.
Лечение
Кривите крачета няма да се подобрят без лечение. Оставянето на краката нелекувани увеличава риска от усложнения по-късно в живота. Лечението настъпва през първите 1-2 седмици след раждането, колкото по-рано е започнато толкова по-голям е шанса за добър резултат. Целта е краката да бъдат функционални и без болка.

Методът Ponseti

Основният начин на лечение е методът на Ponseti, при който специалистът манипулира крака на бебето с ръце. Целта е да се коригира деформацията. След това се прилага гипсова имобилизация от пръстите до бедрото, за да се държи крака в съответната коригирана позиция.Обикновено има една сесия на седмица. Манипулацията и гипсирането се извършват много внимателно и пациентът не трябва да изпитва болка. През седмица гипсовете се подменят и всеки път се постига малко повече корекция от предишния. Целият процес може да наложи от 4 до 10 гипсови превръзки, зависимост от тежестта на деформацията. Малката хирургия може да следва метода на лечение с Ponseti, ако е необходимо, да се освободи Ахилесовата сухожилие. След като краката бъдат коригирани, пациентът трябва да носи специални обувки, прикрепени към шина, за да поддържа крака или краката в коригирано положение и да се  предотврати рецидив на деформацията. От 2 до 3 месеца обувките се носят 23 часа на ден. След това те се носят само през нощта и през деня, докато децата навършат 5 години.
За да бъде ефективен методът на Ponseti, трябва да се започне много рано и родителите трябва слушат съвета на лекарите и да спазват дадените инструкции за носене на обувките.Ако препоръките не се спазват стриктно, стъпалото може да се върне в първоначалното си положение и лечението трябва да започне отново.Докато бебето носи гласове, родителите трябва да наблюдават промени в цвета на кожата или температурата, тъй като това може да означава, че гипсът е твърде стегнат. Добре третираната деформация не трябва да оставя детето в неравностойно положение. Те ще могат да играят като другите деца. Оставени нелекувани, обаче, могат да възникнат усложнения. Обикновено няма да има болка или дискомфорт, докато детето не застане и не ходи. 
Аз прилагам метода на Понсети, като съм единствен в България провел специален курс за това в Националната ортопедична болница в Обединеното Кралство. Там мой инструктор и ментор бе Сали Тенант – лична ученичка на създателя на метода Игнасио Понсети.

Известни хора, родени с криви крачета:

Клавдий, римският император
Дъдли Мур, английския актьор
Деймън Уейънс, американският актьор и комик
Троя Айкман, американският футболист, телевизионен водещ
Стивън Джерард, английският футболист
Кристи Ямагучи, носител на олимпийски златен медал от 1992 г. за фигурно пързаляне
 

Коментари