Публикация

Въвеждат се нови механизми срещу посегателствата над лекари

На 14 септември се проведе среща на прокурорите от Районна прокуратура - Пловдив с лекари от УМБАЛ Свети Георги - Пловдив.


В срещата участваха изпълнителният директор на болницата проф. д-р Карен Джамбазов, директорът по диагностична и лечебна дейност на БАЗА II доц. д-р Марин Атанасов, Гергана Мутафова, районен прокурор на гр. Пловдив, Чавдар Грошев, зам.-районен прокурор и прокурорът Пламен Георгиев, които наблюдават делата за посегателства срещу медици и др.

 

На събитието се уточниха механизма за незабавни действия при посегателства над медицински лица.

 

40 прокурори от зоната на Апелативна прокуратура -Пловдив ще наблюдават делата за престъпления спрямо медици - лекари, медицински сестри и друг персонал, пострадали при изпълнение на задълженията им по служба.

 


Разпореждането за определяне на специални магистрати по казусите с медицинските специалисти е във връзка със заповед на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров за създаване на организация и взаимодействие между прокурорите и Центровете за Спешна медицинска помощ в цялата страна, техните подразделения и лечебните заведения за болнична помощ - държавни и общински болници, в които действат спешни приемни отделения и такива за родилна помощ.

 

На медиците ще им бъдат предоставени телефони за постоянна връзка с прокурор и служител на полицията, като разследването по делата ще бъде приоритетно. От екипите в болниците ще се изисква ускорено осигуряване на документи, явяване на пострадалите, обмен на информация и др.

Коментари