Публикация

За 6 месеца Фондът за лечение е подпомогнал 540 деца

За 6 месеца Фондът за лечение е подпомогнал 540 деца

Отказ са получили 63


Фондът за лечение е помогнал на 541 деца за първите 6 месеца на годината, сочи отчетът за дейността му. 371 от децата са получили помощ за лекарства или медицински изделия в България, 170 - за консултации, контролни прегледи или лечение в чужбина. Отказите са 63, пише в. „Сега“.

За лечение са платени общо 5,7 млн. лв., като най-много деца са получили помощ в Германия, Австрия, Франция, Великобритания и Швейцария. 

За второто тримесечие на годината, когато директор беше уволнената наскоро д-р Тинка Троева, заявленията са 292, отказите - 20, в чужбина са пратени 91 деца, а у нас са получили подпомагане 181. 

За сравнение, според отчета за дейността на фонда за миналата година в чужбина са лекувани 326 деца, а у нас - 1049, т.е. извън страната за терапия са отишли почти еднакъв брой деца, но тази година намалява броят на подпомогнатите у нас, изтъква всекидневникът.

В отчета си д-р Троева пише за проблеми със задължителните становища на външните експерти, въз основа на които фондът решава дали да финансира лечение в чужбина. Един от системните пропуски при работата на д-р Троева, според МЗ, довели до уволнението й, беше и това, че решения са вземат на база становища на лекари, които не фигурират в списъка на утвърдените от здравния министър външни експерти към фонда, припомня изданието.

„До момента има сключени договори само с 24 външни експерти. Голяма част от утвърдените в списъка експерти отказват изготвянето на експертизите поради голямото натоварване, кратките срокове за изготвяне на експертизите (7 дни) и неадекватното заплащане за изготвяне на експертизите (30 лева)“, се посочва в отчета. Впоследствие е решено външните експерти да получават по 50 лв. на експертиза.

Д-р Троева коментира и промяната в правилника за работа на фонда, според която вече той ще прави обществени поръчки за медицинските изделия. Според бившата директорка изготвянето на списък на изделията, които фондът купува, изисква „високо ниво на медицинска компетентност, с каквато администрацията на ЦФЛД не разполага“, става ясно от публикацията.

Подробности по темата четете в новия брой на в. „Сега“.

Коментари