Публикация

Почина акад. Радой Попиванов


На 96-годишна възраст почина акад. Радой Попиванов.

Той беше дългогодишен ръководител на Катедрата по обща биология при Медицинската академия, директор на Института по медико-биологични проблеми при МА, а в периода 1977 -1988 г. е министър на здравеопазването.

Академик Радой Попиванов е роден през 1913 г. в Плевен.
През 1939 г. се дипломира като лекар в Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Под ръководството на акад. Методий Попов изработва докторска теза из областта на антропологията.
През 1942 г. е асистент на акад. Методий Попов, като едновременно с това сътрудничи в клиничната работа на чл.-кор. Константин Чилов. През 1948 г. става доцент в Медицинска академия – София, от 1953 г. е професор, а от 1974 г. - академик.

Акад. Попиванов работи в областта на медицинската генетика, хематологията, имунохематологията, имуногенетиката и др. Неговото научно творчество е отразено в над 130 публикации както у нас, така и в Русия, Германия, Англия, Чехия, Австрия, Гърция, Унгария.
Автор и съавтор е на 10 монографии, 11 студии и университетски учебници.

Във връзка с кончината на акад. Радой Попиванов министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова е изпратила съболезнователно писмо до неговото семейство и близки. 
 
Поклонението ще се състои утре, 27 април, от 15:00 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Коментари