Публикация

Ще намалее ли нуждата от лекари в близко бъдеще?

Фантазии и реалности в медицината сега и в бъдеще. Какво представляваше и какво е сега медицината, лекарската специализация и труд


Когато съвременният човек има здравен проблем, болка или оплакване обичайно той се обръща за помощ към лекар. От край време и до наши дни лекарят е все още жив човек със своите качества, знания и специализирани умения. Дали обаче в бъдеще това няма да се промени???

Спомнете си, че само до преди няколко години нямаше масови реклами на лекарства, методи за диагностициране и лечение. Хората се информираха за своето състояние и лечение от доктора, а не от телевизора и компютъра. С навлизане на електронизацията, масмедиите и интернет, възможността за достигане на информацията е безпределна. Освен безбройните телевизионни реклами на лекарства вече има и много филми и сериали с медицинска насоченост, показващи сложни операции, тежки диагнози и лечения. Така е и в интернет пространството, където можеш да получиш информация за всичко и всеки, а здравето е съществена тема там. Всичко е „ясно“ – симптомите, оплакванията, какво трябва да се изследва, какво означават резултатите и каква е крайната диагноза. Медицинските и здравни сайтове са пълни с безкрайно много и лесно достъпна информация по темата - от оплаквания до диагноза и лечение.

Считам, че с навлизането на все по-нови технологии, ще бъдат разработени програми за диагностика и лечение. След попълване на тест с лични данни ( възраст, пол, раса, хранителни навици, дори и биометрични показатели), личните компютри ще могат да снемат от пациента телесна температура, пулс, кислородно насищане и други биохимични резултати. Въвеждайки лабораторни резултати и апаратни изследвания, процесът ще бъде доведен през алгоритъм до съответната диагноза. Програмата ще показва най-вероятната диагноза или алтернативни, диференциално подобни. Имайки списък с лекарствата и методиките на лечение за всяка диагноза, компютърът ще може да ви предложи терапия и поведение в краен етап. Лечението ще бъде реализирано чрез онлайн връзка с аптеки, които чрез удостоверяване на код, съвпадащ с установения индивидуален личен номер и този на електронната диагностична система, ще отпускат нужните лекарства и ще дават препоръки, ако лечението е амбулаторно. В подобен порядък, то може да бъде и проследявано. Ако се налага промяна ще могат да бъдат давани препоръки, отново по електронен път.

Вероятно има области, в които компютърните технологии ще са по-малко застъпени – в тежките и нуждаещите се от оперативно лечение случаи, при които ще бъде нужна специализирана лекарска (човешка) намеса. И тогава обаче човешкият фактор ще бъде само консултиращ, наблюдаващ и регулиращ специализираните роботизирани системи, извършващи апаратните интервенцииТака или иначе, човешкият фактор ще си остане много важен, защото ние, хората сме социални същества, а мислещите, социално активни личности се нуждаят един от друг. Техниката и машините ще са само едни добри помощници, отново измислени и създадени от знаещи и можещи хора. Тези технологии ще са в услуга на хората, които искат да стигнат лесно, бързо, без много обяснения и на ниска цена, вероятно, до крайния, интересуващ ги отговор на въпросите „Какво ми е и как да се лекувам?“ , като отговорността за решението ще бъде единствено лична.

Моля, за вашето мнение – ще бъде интересно да го споделите. 

 

Коментари

Лекар съм, естествено. Осн.мисъл на статията (или лайтмотивът ????) се заключва сякаш във фразата: "ОНЛАЙН ВРЪЗКА С АПТЕКИ, които..."

Прилича по-скоро на манипулиране соц.мисъл в услуга на Индустриал-Фармацевтичното лоби. Ако авторът Наистина е лекар.... Тъжно!

Фразата 'ОНЛАЙН ВРЪЗКА С АПТЕКИ, които' Звучи като програма на фарминдустриално лоби

ЗДРАВЕЙ Д-Р ПАМУКОВА.  ДА  ЛЕКАР СЪМ . НО  ТОВА  НЕМИ ПРЕЧИ ДА  СИ  ПРЕДСТАВЯ БЪДЕЩЕТО . ВСЕ  ПОВЕЧЕ ЕЛЕКТРОНИЗАЗИЯ - КОПЮТЪРИЗАЦИЯ И Т.Н. В ЗАОБИКАЛЯЩИЯТ НИ СВЯТ. С ЛАПТОПА ИЛИ ПОДОБНО УСТРОИСТВО, ДОРИ ТЕЛЕФОН ВИ  ДАВАТ ВЪЗМОЖНОСТИ ДА ПОРЪЧАТЕ И ДА ПОЛУЧИТЕ  ПОЧТИ ВСИЧКО КОЕТО  СИ ПОИСКАТЕ. УСЛУГИ И СТОКИ. ТАКА  ИСТИНСКИЯТ ЖИВОТ  СЕ  Е  ПРЕВЪРНАЛ  В ИНТЕРТЕТ ПЛАТФОРМА И ЗА  МЕН  СЕ  ОБЕЗМИСЛЯ,,НЕ  Е ТОВА  КОЕТО  Е БИЛ.  ДОРИ  ЧОВЕШКИТЕ  ОТНОШЕНИЯ  СА СТАНАЛИ  И ВСЕ ПОВЕЧЕ СА  В Т.НАР. СОЦИАЛНИ  МРЕЖИ КОИТО  НЕ  ИЗПОЛЗВАМ. ДОРИ И ТАЗИ  ВИРТУАЛНА "ПРИПЕРНЯ" Е  ПОДОБНО  НА ГОРЕОПИСАНОТО  ОТ  МЕН.  АЗ ПРЕДПОЧИТАМ  ЖИВИЯТ ЧОВЕК ПАРТНЬОР , ПРИЯТЕЛ, КОЛЕГА ЗА СРЕЩА И РАЗГОВОРИ И  ........ ПОЗДРАВИ ОТ МЕН И БЛАГОДАРЯ  ЗА ОТНОШЕНИЕТО ВИ Л

Анонимен
18 сеп 2017 15:27

В медицината човешкият фактор няма как да бъде елиминиран. Винаги ще има нужда човек да може да разчита и най-съвършения образ от машина

и аз се  надявам  да  е  така !

Анонимен
18 сеп 2017 15:10

Ами дай Боже да намалее. Колкото по-малко нужда имаме, толкова по-добре. 

благодаря за мнението Ви .