Публикация

Възрожденски илачи против гърлобол и други болежки забъркват в старинна аптека "Хипократ"

Единственият музей на фармацията в България ще стане част от честването на празниците на Стария Пловдив 2017 "Вдъхновение"


Кога: 20 септември 2017, 10 часа

Къде: Стария Пловдив, старинна аптека "Хипократ"

ВХОД СВОБОДЕН

През Античността и Средновековието във фармацията се използвали различни растения, от които се приготвяли лечебни илачи. Древните тракине само не правели изключение, но се славели като вещи лечители и използвали богатствата на природата, за да лекуват тялото и душата. Лекарствените средства се приготвяли от хора, които познават билките и техните свойства, в малки дози и най-често под формата на извлеци, чайове, отвари, прахове, компреси, бани, мехлеми. Използвали се и като упойки при редица оздравителни интервенции.

Единственият музей на фармацията в Пловдив "Хипократ" ще покаже  как точно древните българи са приготвяли билкови илачи. За целта ще се използват оригинални рецепти, съхранени в аптеката-музей от миналите векове. Това ще се случи на 20 септември в рамките на ежегодните празници на Стария град. От старинната аптека разкриха, че са приготвили много изненади за посетителите в този ден. Освен, че входът ще бъде напълно безплатен, всеки ще може да види как точно се проготвят лекарства за гърлобол и стомашни неразположения в автентична обстановка и с помощта на автентично хаванче и везни. На екран ще текат рецептите с точните съставки и съотношения, така че гостите на аптека "Хипократ" ще могат да си ги запишат и след това приготвят и у дома. 

 

За единственния музей на фармацията - старинна аптека "Хипократ"

През 1981г на  ул. „Съборна“, 16 в Стария град на Пловдив отваря врати единственият у нас Музей на фармацията. Фармацевтична колекция  е приютена във възрожденския дом на д-р Сотир Антониади, един от първите дипломирани лекари в Пловдив преди Освобождението. Къщата е посторена през 1872 г.  и е била действаща аптека до 1947 г. В началото на ХХ в. д-р Антониади продава къщата на друг фармацевт, който я запазва като работеща аптека до началото на социализма, както сочи книгата за движение на персонала, запазена в архива на музейната сбирка

Музейната колекция е дело на десетгодишния труд на група пловдивски фармацевти от тогавашното Научно фармацевтично дружество. Те пътуват из цялата страна, основно в Южна България, и събират ненужните вече шкафове, скринове, шишета, везни, вазерия. Така се ражда тази тематична сбирка, която разказва за историята на фармацията от края на XIX и началото на XX век и пази уникалния дух и аромат на старите аптеки.

Ако сте в Стария Пловдив, не пропускайте уникалната старинна аптека "Хипократ". 

Коментари