Публикация

Наплив от пациенти в МБАЛ „Централ Хоспитал“ да се проверят за очно перде

Наплив от пациенти в МБАЛ „Централ Хоспитал“ да се проверят за очно перде

Безплатни прегледи за катаракта ще има отново през октомври


Повече от 60 души на възраст от 50 до 75 години се прегледаха безплатно за катаракта в очно отделение на МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив на 15, 16 и 17 септември. Консултациите бяха организирани със съдействието на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан.

Пациентите се оплакват от намалено и замъглено зрение, чести промени на диоптрите на очилата, избледняване на цветовете, способност изведнъж да се чете без очила, като преди това са били необходими, посочи симптомите, д-р Димитриос Власиадис, началник на отделението, който лично проведе консултациите. Част от пациентите имаха операция на едното око и дойдоха, за да си направят и на другото, за да подобрят зрението си, обясни той.

Офталмологът припомни, че заболяването се развива бавно и безболезнено. Причини за появата са възрастта, предишна операция на окото, бъбречна недостатъчност, диабет и други системни заболявания, приемането на лекарства и най-често на кортикостероиди за дълъг период. Сред рисковите фактори  са травмите на очите, стресът, тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, вредните външни въздействия като лъчения и химически вещества.

Ранното диагностициране на вътрешното перде може да осигури безопасно решение. Оперативното лечение остава единственият начин за решаване на проблема и затова операцията на катаракта е най-честата  в света. Всяка година в световен мащаб се извършват хиляди интервенции.

„Интересът към консултациите беше огромен и за съжаление не всички, които имаха нужда, получиха час за посещение при нас. Затова с председателя на Ортодоксалния орден д-р Невен Енчев решихме кампания безплатни прегледи да се проведе отново на 20, 21 и 22 октомври. Хората могат да си запишат час на тел: 0879/097-074“, заяви д-р Власиадис.

Коментари