Публикация

Здравословното хранене на децата - на фокус по време на българското председателство на ЕС

Здравословното хранене на децата - на фокус по време на българското председателство на ЕС

На специална среща беше подписана декларация срещу двойния стандарт при храните в Европейския съюз


Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова взе участие в обществена дискусия под надслов „Европа на два стандарта при храните – защитени ли са правата на българските потребители“, организирана от омбудсмана Мая Манолова.

Здравословното хранене на децата ще бъде приоритет на Министерството на здравеопазването по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.,  посочи зам.-министър Йорданова, цитирана от ведомството.

Тя изтъкна още, че експерти от Националния център по обществено здраве и анализи към МЗ са извършили над 550 физико-химични анализа на хранителни продукти, предоставени от БАБХ, но за оценка на здравния ефект от увеличеното съдържание на захар или мазнини в някои от продуктите са необходими повече от 3 - 4 месеца.

Със сигурност обаче налице е морално-етичен проблем и неравноправно отношение към българските потребители, заяви още Светлана Йорданова.

Участниците в обществената дискусия подписаха декларация, адресирана към Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на министрите по земеделие, призовавайки за предприемане на мерки в защита на европейските потребители от т.нар. двоен стандарт при храни и напитки от една и съща марка в държавите от Източна и Западна Европа.

Участие в събитието взеха още министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, народни представители, български евродепутати, представители на Комисията за защита на конкуренцията, на хранително-вкусовия бранш и други.

Наличието на двойни стандарти при храните е не само дискриминация, това е обида за българските граждани. Предлагането на храни от една и съща марка, от един и същи бранд, но с различни съставки и различно качество в различни точки на европейския пазар, е нарушение на равнопоставеността на европейските граждани, на техните права и подкопава самата идея за равенство в ЕС, особено, когато тези разлики са съпътствани с по-високи цени, категорична бе Мая Манолова.

Коментари