Публикация

Безплатни прегледи за туберкулоза в Смолян

Безплатни прегледи за туберкулоза в Смолян

Те ще се проведат от 25 до 29 септември, за назначените изследвания също няма да се плаща


МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян организира Седмица на отворените врати с безплатни прегледи за туберкулоза. Д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневмофтизиатричния кабинет, ще приема от 25 до 29 септември между 8:00 и 15:30 часа, съобщават от лечебното заведение.

През последните години кампаниите „Отворени врати“ се доказаха като добра практика за откриване на случаи с туберкулоза и своевременно предприемане на мерки за лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията. Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на заболяването, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се популяризира здравословният начин на живот, коментира д-р Лазарова.

Консултациите и изследванията са напълно безплатни, включително и за неосигурените лица. Те ще се проведат в кабинета за контрол на туберкулозата, който се намира на шестия етаж, над Инфекциозно отделение на болницата. На всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост – рентгенова снимка и изследване на материал за туберкулозни бактерии. 

При последната кампания, проведена в болницата през юни т.г., са преминали 89 души. От тях с риск от заболяване са били 77, извършени са общо 77 прегледа, 66 изследвания манту, направени са 14 рентгенографии на бял дроб, както и 17 микробиологични изследвания на храчка. Няма открити болни от туберкулоза. С латентна туберкулозна инфекция са шестима, които са поети за химиопрофилактика, уточняват от лечебното заведение.

Специфичният причинител на туберкулозата е Мусоbасtеrіum tubеrсulоѕіѕ, наричан още бацил на Кox. Най-застрашени от заразяване са живеещите и работещите в едно помещение с болен човек. От туберкулоза се разболяват хора с потисната имунна система.

Предразполагащи фактори са непълноценното и нерационалното хранене, стресът, преумората, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето.

Коментари