Публикация

Лесни мерки срещу вредни навици


Когато се говори за пречистване на организма, много хора си представят сложни схеми на хранене с рядко срещани продукти, многочасови процедури или тренировки, тежки лишения.

Затова са готови да махнат с ръка и да продължат постарому. Всъщност тялото ни е уникално творение, което с много малка помощ от наша страна може да предололява натрупаните неблагоприятни ефекти от застоялия начин на живот, неразумното хранене, прекаляването с алкохол и цигари, недоспиването.

Затова е добре да започнем с нещо малко и реалистично в своя полза, а когато усетим ефекта, ще се мотивираме да продължим и увеличим усилията си.

Всички сме учили по биология, че животът е възникнал и съществува във водна среда. Това важи с пълна сила и днес, макар и да не го осъзнаваме. Но, ако си дадете сметка колко вода пиете дневно, може да се окаже и по-малко от 1 – 2 чаши.

Е, в кафето и в някои ястия има вода, но тя далеч не е достатъчно за реалните ни нужди. Да не говорим, че самото кафе предизвиква усилена диуреза, т.е. отделяне на повече вода от организма. А тя е абсолютно задължителна за нормалното функциониране на тялото ни.

Добре е да е със стайна температура, а първата чаша сутрин може и да е гореща.

Втората стъпка е отказ от междинните похапвания. Те често са основната причина за напълняване, защото не дават възможност на храносмилателната система да си отдъхне. Не е нормално постоянно в стомаха ни да има нещо.

Затова – опитайте се да се храните нормално 3 пъти дневно с пауза между храненията поне 5 часа, а между вечерята и закуската – поне 12 часа. При всяко хранене трябва да има суров пресен продукт – плод или зеленчук – общо 500 гр. дневно. И това е лесно за реализация: една ябълка, един морков, два домата, чепка грозде и „нормата е изпълнена”.

Освен витамини, този режим ще допринесе за регулиране на стомаха. Всекидневното очистване на дебелото черво може да се постигне в началото и със сиропи, съдържащи екстракт от плодове. Няма нужда да се започва с химическите очистителни.

За засилване на физическата активност не е задължително да се посещава специален салон. Това, разбира се, е добре, но не всеки има време и пари.

Отказът от асансьор за изкачване до 4 – 5 етажа и слизане 1 спирка по-рано от крайната дестинация, също вършат прекрасна работа.

Ако сте приели, че няколко чаши алкохол всеки ден е нещо нормално, знайте, че не е така. Дори и да не чувствате нищо, организмът си калкулира интоксикацията.

В такъв случай заричането, че от утре „край”, обикновено няма ефект. По-добре е постепенното намаляване, съчетано с подкрепа за черния дроб.

За целта има специални препарати на природна основа, наречени хепатопротектори - напр. „Хепасейв”, които по естествен път пречистват лабораторията на организма.

Коментари