Публикация

Контролът на теглото – най-добрият начин да избегнем високото кръвно

Контролът на теглото – най-добрият начин да избегнем високото кръвно

Хората, които поддържат здравословно телесно тегло, са с 41 процента по-малко застрашени да развият високо кръвно налягане на средна възраст


Здравословният начин на живот може да намали риска да се развие високо кръвно налягане, повтарят често лекарите. Дали обаче някои навици са по-важни от други?

Поддържането на здравословно тегло се оказва една от най-важните превантивни стратегии срещу високото кръвно налягане, установи ново изследване в САЩ, съобщава изданието WebMD.

Резултатите ни показват, че поддържането на здравословно тегло на средна възраст може да помогне за предотвратяването на високо кръвно налягане“, коментира водещият учен в изследването д-р Джон Бут III, специализант от Университета на Алабама в Бирмингам, САЩ.

 

Наблюдава се поддържане на високо кръвно налягане и на по-млада възраст и това се свързва със сърдечни заболявания и с инфаркти, обяснява д-р Строук. Затова екипът му решил да изследва дълготрайните последици от поддържането на здравословен начин на живот.

Изследвани 5 навика

Изследователите проучили 5 навика за здравословен живот:

  • Непушач през целия живот
  • Пиене на 7 или по-малко алкохолни напитки седмично за жените и 14 или по-малко алкохолни напитки за мъжете
  • Здравословен хранителен режим
  • 150 или повече минути на седмица от умерена до натоварена физическа активност
  • Поддържане на здравословно тегло

 

В изследването се включили 4700 доброволци на възраст между 18 и 30 години на старта на наблюдението през 1985 г. и 1986 г. Доброволците били изследвани подробно 25 години по-късно. През изминалия период учените проверявали 8 пъти тяхното кръвно налягане и здравословните им навици.

Какво показват резултатите?

Установено било, че хората, които поддържали здравословно телесно тегло, били с 41 процента по-малко застрашени да развият високо кръвно налягане с навлизане в средната възраст. Доброволците в изследването, които спазвали поне 4 от наблюдаваните здравословни навици, били с 27 процента по-малко застрашени да развият високо кръвно налягане до навлизането в средна възраст. 

Установено било също така, че поддържането на физическа активност и спазването на здравословен хранителен режим не били свързани непременно с по-добро състояние на кръвното налягане. От друга страна, данните показват, че ако даден човек никога не е пушил цигари и консумира по-малко или никакво количество алкохол, това определено поддържа по-ниско кръвно налягане на средна възраст.

Изследователите обаче подчертават, че е необходимо по-мащабно изследване, за да се потвърдят тези резултати.  

 

 

Тъй като поддържането на здравословно тегло изглежда е по-важен фактор спрямо останалите по отношение на здравословния начин на живот, това означава ли, че не трябва да внимаваме какво ядем или пък да не се движим достатъчно?

Нищо подобно, отговаря д-р Джон Бут. Според него другите здравословни навици са свързани с поддържането на здравословно тегло и ключови между тях са физическата активност и здравословния хранителен режим.

Многобройни фактори оказват влияние на риска да се развие високо кръвно налягане през живота на човека и всички тези фактори си взаимодействат“, подчертава изследователят.

Като цяло, изследването показва ясната полза от това да поддържаме здравословно тегло още от младостта и през цялата средна възраст.

Как точно влияе теглото върху кръвното?

Теглото може да допринесе за поддържането на високо кръвно по няколко начина, коментира д-р Хауърд Селинджър от Училището по медицина в Университета „Куинипиак“ в Норт Хейвън, щата Кънектикът.  

Специалистът обяснява, че когато човек трупа килограми, това натоварва работата на сърцето, тъй като теглото оказва натиск върху стените на кръвоносните съдове. Ако процесът продължи няколко десетилетия, това може да доведе до кардиологични проблеми, тъй като стените на кръвоносните съдове се втвърдяват с напредването на възрастта.

При хората, които не увеличават драстично теглото си, това втвърдяване на стените на съдовете е по-малко, обяснява д-р Селинджър. Това, от своя страна, поддържа кръвното налягане по-ниско и предпазва от по-сериозни здравословни проблеми. Ако свалите килограми, ще понижите и кръвното си налягане, съветва специалистът. Според него останалите фактори, които са наблюдавани в изследването, също са важни. Сред тях той изрично посочва като много важно, ако човек не е пушил цигари през живота си.   

Коментари