Публикация

Петото издание на "Училище за здраве" постави фокуса върху профилактиката на значими заболявания

България е на пето място в Европа по детско затлъстяване от 32 държави в 53-членния регион на Световната здравна организация в Европа. В Европа 22 милиона деца под 5-годишна възраст са с наднормено тего, а около 5 милиона са със затлъстяване


      България е на пето място в Европа по детско затлъстяване от 32 държави в 53-членния регион на Световната здравна организация в Европа. В Европа 22 милиона деца под 5-годишна възраст са с наднормено тего, а около 5 милиона са със затлъстяване.    

   Националното проучване за хранене на населението над 1-годишна възраст показа значително нарастване на затлъстяването сред момчетата до 5 годишна възраст 7.1% през 2014 г. в сравнение с 3.3% през 2004 г. При момичетата в същата възрастова категория се забелязва положителна тенденция за леко намаление на честотата на разпостранение на затлъстяването 2.7% през 2014 г. в сравнение с 5.4% през 2004 г.

     Според същото проучване се наблюдават следните негативни тенденции в храненето на децата в България:

  • увеличена консумация на захарни изделия и напитки (сокове, газирани и енергийни напитки);
  • висока консумация на мазнини;
  • висока консумация на готварска сол;
  • ранна консумация на алкохол, честа и висока консумация на алкохолни напитки сред учениците над 14-годишна възраст;
  • ниска консумация на кисело мляко, на риба и на плодове и зеленчуци.

    Училище за здраве – за деца, родители и учители"

е принос към профилактиката на редица социално-значими заболявания и предимно на детското затлъстяване. От 1 до 6 септември 2017г. в к.к. Албена се проведе за пети път „Училище за здраве – за деца, родители и учители" под патронажа на проф. Николай Петров, министър на здравеопазването. Мероприятието е организирано от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания с председател доц.Светослав Ханджиев, Българската академия на науките и изкуствата и комплекс Албена.  

През 2013, 2014, 2015 и 2016 г. в  „Училище за здраве – за деца, родители и учители"се включиха 360 родители с децата си от 6 до 9-годишна възраст и инициативата намери широк положителен международен отзвук на проведените в последно време международни научни форуми в Лисабон, Букурещ, София, Прага, Ванкувър и други. 

За 6 дни родители с децата си и учители преминаха  обучение за принципите на здравословния начин на живот – балансирано хранене, съчетано с физическа активност. По традиция, на всички участници бяха извършени най-модерни антропометрични измервания, касаещи индекса на телесна маса, мастната маса и риска от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет тип II. Деца, родители и учители консумираха сутрин, обед и вечер здравословна храна, включваща разнообразие от плодове и зеленчуци, млечни продукти и други полезни храни. Менюто се изготви от водещи наши специалисти диетолози. Денят им започваше със сутрешна гимнастика на плажа, разбира се, плуване в морето и басейна и приятни разходки.

В тазгодишното "Училище здраве" се включиха лектори от Франция и Дания, които споделиха своя опит с присъстващите. Във фокуса на 5-то издание на инициативата беше проектът “PREVIEW"(Превю) на Европейския съюз за превенция на затлъстяването и захарен диабет. Пректът е значимо постижение на България в областта на профилактиката.

Целта  е опитът на „Училище за здраве – за деца, родители и учители" да се мултиплицира, за да може  училището в к.к. Албена да бъде последвано от още много такива.

В тази страница ще бъдат качвани всякакви новини и материали, свързани с "Училище за здраве" и здравословния начин на живот.

Коментари