Публикация

Небрежното отношение към ваксинациите реанимира забравени болести


Небрежното отношение към ваксинациите на децата носи риск от завръщането на заболявания, които се смятат за победени.

Такава позиция изрази националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова на семинара  „Безопасност и стойност на ваксините”, който се проведе днес в София.

Събитието е част от Европейската имунизационна седмица, която се отбелязва от 24 април до 1 май.

На фона на зачестилите случаи на морбили у нас и в други европейски страни, специалистите предупреждават, че има опасност да се завърне и полиомиелитът. От 2002 г. Европа е обявена от СЗО за територия, в която няма полиомиелит, но възникналата епидемия в Таджикистан е сигнал, че заболяването не е победено. Регистрирани са и случаи в Узбекистан.

„Децата, които не са ваксинирани, винаги ще бъдат застрашени, докато някъде по света има полиомиелит. Това е заболяване, което много комфортно пътува от една точка на света до друга.” – коментира проф. Кожухарова.

Пълното покритие на населението предпазва не само отделния индивид, но и създава колективен имунитет. При евентуално проникване на инфекциозно заболяване в страната той би препятствал разпространението на заразата. Това би осигурило по-висока степен на защита на тези, които поради някакви обстоятелства не са ваксинирани – например, бебета, които не са навършили необходимата възраст за поставяне на съответната ваксина.

С намаляването на ваксинационното покритие на населението има опасност от възобновяване на болести като дифтерия и тетанус, които се смятат за ликвидирани в развитите  страни. Рискът се увеличава от факта, че съвременното поколение лекари не се е сблъсквало с някои заболявания и може те да не бъдат диагностицирани навреме.

На сегашния етап ваксините могат да предотвратят 28 заболявания, като специалистите се надяват, че в недалечното бъдеще те ще могат не само да предпазват от инфекции, но и да се използват в борбата с болести като алцхаймер, рак и зависимости.

Благодарение на ваксините през 20 век едрата шарка е практически изкоренена, полиомиелитът е почти победен, а морбили и други болести сред деца под 5 години са намалени до рекордно ниски нива.

Въведени са много нови ваксини – срещу хепатит В, хемофилус инфлуенце тип b, пневмококови и менингококови инфекции, грип, хепатит А, варицелa, херпес зостер, ротавирусна  инфекция и човешки папиломен вирус (HPV).

Чрез ваксините индиректно се въздейства върху някои онкологични заболявания като рака на черния дроб, причинен от хепатит В, и рака на маточната шийка, причинен от човешкия папиломен вирус.

Имунизациите са едновременно най-безопасният и финансово ефективен начин за предпазване от остри заразни заболявания  и последствията от тях - трайни увреждания, дори смърт.

Всяка година в Западна Европа се разпространяват 220 милиона дози ваксини, като се ваксинира всеки трети европеец  (приблизително 130 милиона). 

Изчислено е, че ако 100% от рисковите пациенти в Европа се ваксинират срещу грип, могат да бъдат избегнати над 11 милиона случая на грип, до 1,2 милиона хоспитализации, над 106 хиляди смъртни случая.

Същевременно клиничната пътека за лечението на морбили струва над 400 лв., а ваксинацията едновременно срещу морбили, паротит и рубеола е едва 20 лв.

Коментари