Публикация

За подходяща диета - изследвайте бактериите в червата си

За подходяща диета - изследвайте бактериите в червата си

Анализ в лаборатория може да е решението на вашия дългогодишен проблем с килограмите


Здравословният бактериален баланс в червата е тема, на която специалистите обръщат все по-голямо внимание.

Ново изследване в Дания показа наскоро, че бактериите в червата могат да влияят на възможността да сваляте или да качвате килограми, съобщава в. „Индипендънт“.

Различният баланс между бактериите в червата може да определи колко килограма може да свали или да качи един човек, показва изследване на Департамента по хранене, упражнения и спорт към Университета на Копенхаген. Няма универсален подход, подходящ за всички, установява екипът.

Диета за 26 седмици

Изследователите събрали 62-ма участници, всеки от които бил с голяма обиколка на талията. Те трябвало да следват една от двата типа диети: Нова скандинавска диета (тъмнолистни зеленчуци, горски плодове, пълнозърнести храни) или Средна датска диета (постни меса, яйца, марули и кафе, без зърнени храни). Участниците били групирани според двата различни типа бактерии в червата им -  Prevotella и Bacteroides.

Двете диети се различават много по количеството фибри, които човек консумира. Новата скандинавска диета е много по-богата на фибри.

Участниците спазвали диетата в продължение на 26 седмици. На всички били измерени основни показатели на тялото преди изследването и след неговото приключване.  След този първоначален период, всички участници продължили да спазват още една година Новата скандинавска диета.

Екипът установил, че тези участници, при които било по-голямо съотношението на бактериите Prevotella спрямо Bacteroides, и които следвали Новата скандинавска диета, свалили повече телесни мазнини от тези със същото бактериално съотношение на чревната флора, които следвали Средна датска диета.

Когато този чревен баланс бил променен, нямало разлика в намаляването на теглото при двете диети.

 

Кога да ядем фибри и кога не?

„Хора, с положително съотношение на бактериите Prevotella/Bacteroides са по-склонни да топят телесни мазнини при диета, богата на фибри и пълнозърнести храни, в сравнение с тези на Средната датска диета“, заключава съавторът на изследването Мадс Хьорт.

Изследването потвърждава тезата, че храненето трябва да бъде много персонално и че това, което е ефикасно при един човек, не е задължително да работи при друг.

Ако занесете проба от изпражненията си за анализ, ще може да разберете какво е съотношението на бактериите във вашите черва и по този начин ще може да изберете най-подходящата за вас диета. Добре е обаче първо да се консултирате с лекар, преди да предприемате драстични промени в хранителния си режим.

Сега вече можем да обясним защо диета, богата на много фибри, невинаги води до сваляне на килограми. Чревните бактерии при хората са важна част от отговора на този въпрос и отсега нататък ще играят определена роля при лечението на хора с наднормено тегло“, обобщава водещият изследовател Арне Астръп. 

Коментари