Публикация

Педиатрите в МБАЛ „Централ Хоспитал“ ще проведат безплатни консултации

Педиатрите в МБАЛ „Централ Хоспитал“ ще проведат безплатни консултации

Наднорменото тегло и ендокринните заболявания са във фокуса на внимание на медиците


Безплатни прегледи за деца организира отделението по педиатрия в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив от 25 до 29 септември 2017 г. Те се организират със съдействието на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан по повод началото на учебната 2017/2018 година. За консултациите няма да се изискват направления от личните лекари, но е необходимо родителите да запишат предварително час за посещението на тел: 0877/491-701, съобщи д-р Георги Дименчев.

Във фокуса на кампанията сме поставили ендокринните заболявания при децата и младежите, като диабета, наднорменото тегло, менструални смущения и неестествено окосмяване при  девойките, посочи д-р Анелия Балабанова, специалист по детска ендокринология.

По нейни наблюдения децата и тийнейджърите, засегнати от тези проблеми нарастват всяка година. Все повече семейства търсят помощ как да се справят с излишните килограми на децата си, натрупани в резултат на неправилно хранене и ниска физическа активност. Д-р Балабанова обясни, че тревоги създават  и случаите на гинекомастия /б.а.-нарастване на  млечните жлези при момчета в периода на пубертета/.

Според д-р Мирослава Червенкова от консултациите в отделението е добре да се възползват и децата с белодробни проблеми, страдащи от астма, бронхити и както и тези, които от дълго време имат кашлица. За тях прегледите са особено нужни преди нашествието на есенните и зимните вируси.

Един от водещите специалисти у нас проф. д-р Борис Бойкинов, бивш ръководител на катедрата по педиатрия и преподавател в Медицински университет в Пловдив, ще преглежда децата, страдащи от нощно напикаване.

Всички пациенти, при които се констатират проблеми, ще бъдат насочени за допълнителни изследвания, за да се доуточни диагнозата. На децата с наднормено тегло ще бъде изготвен индивидуален хранителен и двигателен режим.

 

 

 

 

Коментари