Публикация

Мотопоход в подкрепа на мъжете с рак на простатата

Мотопоход в подкрепа на мъжете с рак на простатата

Заболеваемостта у нас бележи ръст от 60% за последните 10 години


Благотворителен мотопоход на джентълмените в подкрепа на мъжете с рак на простатата ще се проведе в София на 24 септември (неделя).

Събитието се организира от Gentleman Riders Bulgaria съвместно с Федерация „Български пациентски форум“.

Мотопоходът ще започне в 11:00 часа и ще продължи един час, като всички участници ще се съберат на площад „Александър Батенберг“. За 12:30 часа е насрочено официалното откриване на събитието. В него ще вземат участие актьорът Веселин Плачков, Венцислав Ганев, председател на Gentlemаn Riders Bulgaria, д-р Радослав Мангалджиев, началник на Отделението по медицинска онкология към СБАЛОЗ – София, Иван Димитров, председател на Федерация „Български пациентски форум“.

Световната инициатива в подкрепа на рака на простатата възниква в Австралия през 2012 г. Благодарение на кампанията хиляди участници от целия свят правят благотворителни обиколки с мотори всяка година в точно определен ден. През 2016 г. в знак на солидарност с каузата се включват 56 000 мотористи от 500 града в 90 страни, а през тази година се очаква участие да вземат над 100 държави. Изискването към участниците е да са с ретромотори и костюми.

Според тревожната статистика над 1 млн. мъже по света получават диагнозата рак на простата, което е около 8% от всички новорегистрирани онкологични заболявания и над 15% от раковите заболявания при мъжете. В България по данни на Националния раков регистър през 2013 г. са регистрирани 2 825 нови случая на заболяването, което е ръст от 60% за последните 10 години.

 

На снимката: Веселин Плачков (Facebook)

Коментари