Илачи по старинни рецепти пробваха гости на Стария Пловдив
Илачи по старинни рецепти пробваха гости на Стария Пловдив
Илачи по старинни рецепти пробваха гости на Стария Пловдив
Музей Аптека Хипократ
Музей Аптека Хипократ
Компания
Илачи по старинни рецепти пробваха гости на Стария Пловдив

Илачи по старинни рецепти пробваха гости на Стария Пловдив

Посетителите останаха възхитени от вкусните "медикаменти"

 Леле, каква вкусотия! Станало е като течен шоколад! Довечера ще направя на внуците! С тези възклицания посрещнаха първата възрожденска рецепта, която уредничката на Музей аптека „Хипократ“ Татяна Йорданова изпълни пред очите на посетителите. Демонстрацията бе направена по случай празника на Стария град 2017 "Вдъхновение" в старинна аптека "Хипократ", а илачът бе за възпален стомах и съдържа свинска мас, масло, прясно мляко, какао и мед. Най-любопитни бяха чуждите туристи, които се видяха в чудо и не знаеха кое да държат по-напред – лъжичките и чашките за дегустацията или фотоапаратите. 

Облечена в бяла рокля и с бяла кърпа на главата Йорданова разказа, че ще приготви 3 рецепти от архива на музея, записани през XIXвек от чирпанлията Никола Събчев, учител историк. Втората беше за лечение на бронхит – в нея основната съставка бяха счукани корени сух джинджифил, към която се добавят масло и мед. Третата рецепта, в която се смесват жълт кантарион и зехтин, е за всякакви видове травми, но само за външна употреба. Гостите научиха, че „медикаментите“ за стомах и гърло се приемат по 3 пъти на ден след хранене. Атрактивната демонстрация бързо привлече вниманието на хората и възрожденската къща  на д-р Сотир Антониади стана тясна за всички желаещи да гледат. 

Рецептите бяха прожектирани на екран и гостите си записаха точните съставки и съотношения. Беше обяснено, че специалната технология по забъркване на илачите изисква да се поставят най-напред най-фините частици, а едрите да се добавят постепенно според големината си. Според указанията на старите фармацевти сместа трябва да стане гъста като маджун. Това описание доста често се среща в литературата от онова време, посочи Йорданова. 

Лекарствата бяха забъркани в специално съдове, експонати на музея  – мраморна купа и медна лъжичка,  а всички съставки бяха старателно измерени на автентични везни.

Гостите с интерес разгледаха изложбата, в която бе представена богата информация за античните и средновековни лечебни традиции и практики, за здравоносните божества, както и за светците лечители безсребърници – Пантелеймон, Харалампий, Козма и Дамян.  

Тревожехме се къде ще съхранявам илачите, но всичко се изяде, заявиха с видимо облекчение след края на демонстрацията уредниците. 

Мнения