Публикация

Илачи по старинни рецепти пробваха гости на Стария Пловдив

Илачи по старинни рецепти пробваха гости на Стария Пловдив

Посетителите останаха възхитени от вкусните "медикаменти"


 Леле, каква вкусотия! Станало е като течен шоколад! Довечера ще направя на внуците! С тези възклицания посрещнаха първата възрожденска рецепта, която уредничката на Музей аптека „Хипократ“ Татяна Йорданова изпълни пред очите на посетителите. Демонстрацията бе направена по случай празника на Стария град 2017 "Вдъхновение" в старинна аптека "Хипократ", а илачът бе за възпален стомах и съдържа свинска мас, масло, прясно мляко, какао и мед. Най-любопитни бяха чуждите туристи, които се видяха в чудо и не знаеха кое да държат по-напред – лъжичките и чашките за дегустацията или фотоапаратите. 

Облечена в бяла рокля и с бяла кърпа на главата Йорданова разказа, че ще приготви 3 рецепти от архива на музея, записани през XIXвек от чирпанлията Никола Събчев, учител историк. Втората беше за лечение на бронхит – в нея основната съставка бяха счукани корени сух джинджифил, към която се добавят масло и мед. Третата рецепта, в която се смесват жълт кантарион и зехтин, е за всякакви видове травми, но само за външна употреба. Гостите научиха, че „медикаментите“ за стомах и гърло се приемат по 3 пъти на ден след хранене. Атрактивната демонстрация бързо привлече вниманието на хората и възрожденската къща  на д-р Сотир Антониади стана тясна за всички желаещи да гледат. 

Рецептите бяха прожектирани на екран и гостите си записаха точните съставки и съотношения. Беше обяснено, че специалната технология по забъркване на илачите изисква да се поставят най-напред най-фините частици, а едрите да се добавят постепенно според големината си. Според указанията на старите фармацевти сместа трябва да стане гъста като маджун. Това описание доста често се среща в литературата от онова време, посочи Йорданова. 

Лекарствата бяха забъркани в специално съдове, експонати на музея  – мраморна купа и медна лъжичка,  а всички съставки бяха старателно измерени на автентични везни.

Гостите с интерес разгледаха изложбата, в която бе представена богата информация за античните и средновековни лечебни традиции и практики, за здравоносните божества, както и за светците лечители безсребърници – Пантелеймон, Харалампий, Козма и Дамян.  

Тревожехме се къде ще съхранявам илачите, но всичко се изяде, заявиха с видимо облекчение след края на демонстрацията уредниците. 

Коментари