Публикация

Ксавие Пратс Моне: ЕК ще е обективна при оценяване на кандидатурите за ЕМА

Ксавие Пратс Моне: ЕК ще е обективна при оценяване на кандидатурите за ЕМА

Заместник-министър Ненков се срещна с директора на ГД „Здраве и безопасност на храните“ към Европейската комисия


Делегация от Министерството на здравеопазването, водена от заместник-министър д-р Мирослав Ненков, проведе работна среща с генералния директор на ГД „Здраве и безопасност на храните“ към Европейската комисия Ксавие Пратс Моне и екипа му.

Основни теми на срещата бяха кандидатурата на България за домакинство на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и акцентите за предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, съобщава Министерството на здравеопазването.

Във връзка с релокацията на ЕМА, Комисията подчерта значението на Обединена Европа. Позовавайки се на речта на президента на ЕК Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент, Пратс Моне акцентира върху необходимостта от равнопоставеност между държавите-членки. Той се ангажира при оценяване на офертите за ЕМА Комисията да бъде максимално обективна и прозрачна.

„Ние вярваме и разчитаме именно на това“, посочи зам.-министър Ненков.

Ксавие Пратс Моне прояви интерес към ключовите приоритети в здравеопазването за предстоящото Българско председателство, касаещи здравословното хранене при децата и недостига на лекарствени продукти. Двата приоритета бяха посрещнати положително от Комисията. Бяха обсъдени и възможностите за допълване и прецизиране съдържанието на приоритетите, като се отчете както българската, така и общоевропейската перспектива.

В началото на октомври в София предстои публичното обсъждане на приоритетните теми в сектор „Здравеопазване“, които ще влязат в дневния ред на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.

Коментари