Публикация

Трябва ли да плащат родителите такса при личния лекар?

Трябва ли да плащат родителите такса при личния лекар?

Има резон в това искане, отбеляза д-р Венцислав Грозев


Общопрактикуващите лекари поискаха и за децата вече да се плаща потребителска такса. Какво смята за това Българският лекарски съюз – говори председателят на Управителния съвет на съсловната организация д-р Венцислав Грозев в предаването „Лице в лице“ по bTV:

„Ако трябва да бъдем докрай етични, българските общопрактикуващи лекари не са искали децата да заплащат, а да се плати тази потребителска такса, независимо от кого. Най-големите консуматори на медицинска услуга на практика са децата и възрастните хора. 

Пенсионерите заплащат 1 лв. потребителска такса, останалото се доплаща от държавата. Общопрактикуващите лекари на практика искат това и при децата. Има известен резон в това искане“.

Д-р Грозев отбеляза, че на този етап при настоящия рамков договор държавата не заплаща пълния размер на вноските за 9-те категории хора, които осигурява. Така за децата тя ще плати през настоящата година 55% от дължимите суми. Ето защо, според него, общопрактикуващите лекари имат право да поставят този въпрос на дневен ред.

„Проблемът с липсата на педиатри вече съществува. Не е присъща за медицината социална дейност“, отбеляза д-р Грозев.

Какво каза още председателят на Управителния съвет на БЛС вижте във видеото по-долу.
 

Коментари

Анонимен
21 сеп 2017 14:46

Това е скандално и, ако се случи д-р Грозев и тези, които евентуално биха решили такова нещо, трябва заедно и незабавно да си подадат оставките! Здравето на децата не струва 1 левче, а е безценно! Ако толкова искат това левче, много лесно могат да го получат, като да кажем се вземе някакъв минимален данък от продажбата на медикаменти за деца. Тоест, ако сиропчето за кашлица или витамините струват 12 лева, 1 лв. от тях да отиват за държавата. Разбира се също толкова перверзно би било в случая лекарството да стане 13 лв. Това би било по-справедливо, а не да бъркат в джоба на родителите като се има предвид, че детските стоки са несъразмерно по-скъпи от стоките за възрастни!