Публикация

Безплатни консултации по сексуално и репродуктивно здраве в София

Безплатни консултации по сексуално и репродуктивно здраве в София

Те ще се проведат от 25 до 29 септември в Първа САГБАЛ „Света София“


Първа САГБАЛ „Света София“ организира безплатни консултации по сексуално и репродуктивно здраве за жени от 25 до 29 септември. 

Специалисти ще приемат в специализирания кабинет на територията на Медицински център „Света София“ от 08:00 до 13:00 часа, след предварително записване на тел.: 02/4470 219.
В него всяка жена ще може да получи цялостна медицинска консултация относно съвременните методи за контрацепция, както отговор на въпроси, свързани със сексуалността, сексуалните взаимоотношения и репродуктивното здраве, съобщиха от лечебното заведение.

Инициативата е по повод Световния ден на контрацепцията. Той се отбелязва всяка година на 26 септември и е дългосрочна кампания, насочена към жени и мъже в репродуктивна възраст. Целта му е да подобри познанията за различните методи на контрацепция и да осигури възможност за информиран избор на младите хора по отношение на тяхното сексуално и репродуктивно здраве. Идеята е да се насърчат младите хора да говорят за секс и възможностите за предпазване от нежелана бременност и полово преносими инфекции. Ако са решили да водят сексуален живот, да бъдат подготвени за това и да знаят къде могат да намерят информация. Да потърсят помощта на специалист или близък човек, на когото могат да се доверят.

България е сред държавите в Европейския съюз с най-голям отрицателен естествен прираст на населението. По данни на НСИ за 2015 г. естественият прираст е -6.1‰, или като брой -44 167 души, при раждаемост 66 370 и смъртност 110 117 души. За периода 2000 – 2015 г. броят на жените във възрастовата група 15-25 години е намалял със 196 210. Това от своя страна ще доведе до драстичен спад в раждаемостта през следващите 10 години, което прави отговорността на акушер-гинеколозите, като специалисти по съхраняването на женското здраве, още по-голяма, изтъкват от столичната АГ болница.

Днес един от приоритетите на съвременното общество, в здравен и социален аспект, е избягване на нежелана бременност и едновременно с това семейно планиране. Целта е не само да се избегнат здравословните и психоемоционални проблеми, свързани с прекъсването на бременността, а да се предостави възможност на жените да планират раждането на своите деца.  Отново по данни на НСИ, броят на ражданията за 2014 г. е 67 575, броят на абортите - 26 183, от тях 15 391 (59%) по желание.

България е на трето място в Източна Европа, след Русия и Украйна, по брой аборти във възрастта 15-19 години. Тъжна статистика сочи, че едва 20% от бременностите в страната са планирани, за разлика от държавите в ЕС, където този процент е 60-70. В продължение на три десетилетия абортите, като абсолютен брой, превишаваха броя на ражданията
Недоброто познаване на съвременната контрацепция е причина голяма част от жените в репродуктивна възраст в България да се страхуват и да не използват съвременните методи за предпазване от нежелана бременност.

По данни, публикувани в европейско издание (The European Journal of Contraception&Reproductive Health Care, June, 2016), 30% от жените в България практикуват прекъснат полов акт, като ¼ от тях забременяват в рамките на 1 година. Абортите като решение за непланирани, нежелани или терминирани бременности могат да станат причина за стерилитет. У нас има 250 хиляди двойки с този проблем. 

Целта на консултациите от страна на специалист по отношение на сексуалното и репродуктивно здраве е да насочи жените към свободен избор, основан върху информираност за видовете контрацепция, обучение и планиране на бъдещето, допълват от Първа САГБАЛ „Света София“.

Коментари