Публикация

Малкият Байрям, на когото беше присаден бъбрек в Германия, вече е добре и иска да е лекар

Малкият Байрям, на когото беше присаден бъбрек в Германия, вече е добре и иска да е лекар

Предстои му записване в училище


Малкият Байрям, който след много перипетии беше подложен на бъбречна трансплантация в Германия, вече си е у дома в село Тъжа, чувства се добре и започва нов живот.

Пред bTV 10-годишното дете каза, че вече са се сбъднали някои от мечтите му. „Ям шоколад, пия вода, здрав съм“, сподели пред камерите на телевизията той. Вече кара и колело. Новата му мечта е да стане лекар, като иска да учи в Германия.

Бабата на момчето – Селима, разказа, че трансплантацията се е позабавила, тъй като Байрям не е имал всички необходими имунизации. Сподели, че е имало и тежки моменти, но не иска да се връща към тях. Важното било, че сега той е добре. Селима, която стана донор, също се чувствала добре.

Дядото – Байрям Али, добави, че момчето вече може да яде и пие всичко, не са му наложени ограничения. Предстои в следващите три месеца да му се правят прегледи само в София, а през януари ще има и контролен преглед в Германия.

Той отправи благодарности към лекарите, към медиите, към бившата директорка на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева. „Тя постоянно държеше връзка с нас, много ни помогна“, допълни дядото. 

Преди да замине за лечение през март, Байрям ходеше на хемодиализа по няколко пъти седмично, затова досега не е посещавал нито детска градина, нито училище. Днес той и семейството му ще отидат в училището в селото, за да видят как може да се запише.

Снимка: Би Ти Ви

Коментари