Публикация

60% ръст на заболеваемостта от рак на простатата у нас за последните 10 години

60% ръст на заболеваемостта от рак на простатата у нас за последните 10 години

Мотопоход в подкрепа на мъжете, засегнати от този карцином


Ракът на простатата представлява значителен и дългосрочен здравен проблем в Европа. Той е най-честият карцином на стария континент. Към момента годишно се разболяват над 400 000 души, като се очаква през 2030 г. техният брой да достигне близо 520 000. 

Това заяви д-р Радослав Мангалджиев, началник на Отделението по медицинска онкология към СБАЛОЗ - гр. София. 

В България, по данни на Националния раков регистър, през 2013 г. са регистрирани 2 825 нови случая на заболяването. Това бележи ръст от 60% за последните 10 години, каза още д-р Мангалджиев.

Всяка година ракът на простатата e сред основните причинители на смърт при мъжете. Статистиката сочи, че годишно над 1 млн. мъже по света получават такава диагноза, което е около 8% от всички новорегистрирани онкологични заболявания и над 15% от раковите заболявания при мъжете. 

В София вчера се проведе благотворителен мотопоход на джентълмените в подкрепа на мъжете с рак на простатата. В него се включиха над 60 участници, които караха ефектни ретромотори и бяха облечени с костюми.

Инициативата възниква за пръв път в Австралия през 2012 г. Целта е да се повиши информираността на обществото относно заболяването и необходимостта от ранна диагностика и своевременно лечение. През миналата година в знак на солидарност с каузата се включиха 56 000 мотористи от 500 града в 90 страни.

Събитието у нас беше организирано от Gentleman Riders Bulgaria и Федерация „Български пациентски форум“, с подкрепата на Astellas.

Венцислав Ганев от Gentlemаn Riders Bulgaria обясни, че организира мотопохода за трета поредна година „Ние следваме традицията на отявлените джентълмени, затова решихме да обединим усилията си срещу заболяването. Нашата цел е да популяризираме информацията за диагностика и лечение на рака на простатата, без да бъдем драматични. Затова избрахме формата да бъде това, в което сме най-добри“, отбеляза Венцислав Ганев.

Председателят на Федерация „Български пациентски форум“ Иван Димитров също подкрепи инициативата и представи пациентската гледна точка върху проблема рак на простатата.

Актьорът Веселин Плачков застана зад каузата, като напомни на мъжете да обръщат внимание на здравето си и да не пропускат профилактичните прегледи.

Организаторите и участниците в мотопохода получиха подкрепа и от президента на България ген. Румен Радев

„Убеден съм, че съхраняването на здравето ни е лична отговорност, а инициативата ни за профилактичен преглед при уролог е проява на сила. Слабост е да се страхуваш от диагнозата и да отлагаш консултацията със специалист. Заболяването рак на простатата е лечимо, в това са категорични водещите уролози-онколози“, се казва в поздравителния адрес на държавния глава.

Коментари