Публикация

Доц. Л. Киров: Потребителска такса за децата ще ограничи ненужните прегледи

Доц. Л. Киров: Потребителска такса за децата ще ограничи ненужните прегледи

Така ще бъдат компенсирани лекарите, които имат в листите си предимно бебета 


Потребителската такса е механизъм за ограничаване на свръхпотреблението, не бива да има освободени хора от нея. Това създава неравнопоставеност и между самите пациенти, заявява доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ), в интервю за в. „Монитор.

Всеки трябва да си плаща такава такса, а институцията, която е решила, че този човек трябва да бъде облекчен по някакви причини, трябва да му възстанови средствата или да плати вместо него. Това е нашата позиция. Предложеното от нас е междинен вариант, който по никакъв начин няма да натовари родителите. Дебатите тук са излишни. Ще паднем на много ниско ниво, ако коментираме доколко единият лев ще доведе до бедност когото и да било. Няма да навлизам в детайли. Само уточнявам, че родителят ще плаща 1 лев, а пълният размер на таксата до 2,90 лева ще се допълва от държавния бюджет“, коментира доц. Киров.

По думите му с потребителската такса от 1 лев ще се компенсира отчасти неизпълнението на ангажимента на държавата към здравното осигуряване на децата.

Това на никого няма да навреди. Трябва да се има предвид, че много лекари имат в пациентските си листи предимно деца. От това те губят както от съфинансиращия, така и от възпиращия механизъм. Редно е да се постигне някаква справедливост в това отношение, категоричен е председателят на НСОПЛБ.

Цялото интервю с доц. Киров четете в новия брой на в. „Монитор“.

Коментари