Публикация

Промени в зрението, слуха и обонянието може да са знаци за алцхаймер

Промени в зрението, слуха и обонянието може да са знаци за алцхаймер

Търсят се тестове за ранно откриване на болестта, което да забави разрушителното й развитие


Може ли болестта на Алцхаймер да бъде диагностицирана по-рано? Учените търсят знаци в очите, речта, дори в обонянието на хората, за да установят възможни начини за идентифициране на ранни признаци на заболяването.

Алцхаймер е най-разпространената форма на деменция. Засега няма лечение за тази изключително тежка болест, която променя изцяло начина на живот на пациента, като  износва паметта и променя коренно мисленето и поведението му.  Учените обаче смятат, че ако успеят да открият начин да идентифицират болестта по-рано, може да са в състояние да използват медикаменти, да променят начина на живот на пациента или да предприемат други стратегии, с които да се опита да ограничат болестта, преди тя да е довела до необратими мозъчни щети, съобщава изданието WebMD.

В момента не съществува тест за диагноза на алцхаймер. Промените в мозъка, свързани с болестта, обаче, могат да започнат години преди да се появят някакви очевидни признаци. В момента учените се опитват да открият именно тези ранни признаци на заболяването.

Лекарите в Медицинския център Cedars-Sinai  в Лос Анжелис вече са разработили първия очен тест, който открива алцхаймер.

Възможно ли е да е алцхаймер?

Нормално е хората да започнат по малко да забравят с напредването на възрастта. Така че как може да различите едно безобидно възрастово забравяне от признаци за алцхаймер?

Един от всеки осем души на и над 65-годишна възраст страдат от тази унищожителна форма на деменция. В началото приятелите и близките на човека може и да не забележат признаците на болестта. Има обаче някои ранни предупредителни знаци, за които е добре да се внимава.  

 

Ранни предупредителни знаци

Изследване, проведено в САЩ и Австралия, показва, че технология със светлина, с която се изследва окото на пациента, може да бъде ключова за засичане на деградиращата болест от 15 до 20 години преди самата диагноза.

„Задната част на окото – ретината, е продължение на мозъка. Ключовият извод от нашата група е, че печатът на алцхаймер – образуването на амилоидна плака, е един от първите знаци, който се появяват при болестта. Тя се появява не само в мозъка, но и в ретината“, обяснява д-р Кайт Л. Блек, председател на Отдела по неврохирургия в болницата Cedars-Sinai в Лос Анджелис.

Тестът отнема около 20 минути. Той е неинвазивен, достъпен като цена и много точен в определянето на това дали при даден пациент присъстват или отсъстват признаците на болестта. Направените досега изследвания са показали доста голям успех при откриването на пациенти, които развиват болестта.

В момента изследователите проследяват как се развива плаката при някои пациенти като част от ново изследване. Тестът се използва при клинични опити в болници в САЩ и Австралия, но все още не е достъпен за всички пациенти.

Чувство за ориентация

Изследване, публикувано през август 2017 г., показва, че загубата на чувството за ориентация може да е друг признак за алцхаймер. По време на проучването учените показали на пациентите си маршрут и ги помолили да минат отново по него, като си спомнят всички завои и места.

„Оценката на ориентацията включваше навигация по улиците, както и по коридорите в болница. Освен това хората трябваше да се ориентират и във виртуална реалност – компютърни симулации и реални карти, качени в интернет“, обяснява д-р Скот Мотаф, съавтор на проекта и преподавател в Училището по психология на Института по технологии в гр. Атланта, щата Джорджия, САЩ.  

Когато човек развива алцхаймер, лутането или губенето са често срещан проблем както за него, така и за хората, които се грижат за него. „Една от причините да смятаме, че ориентацията е едно от уменията, които се увреждат рано при остаряване и при развитие на деменция, е защото го наблюдаваме непрекъснато в практиката“, обяснява д-р Мотаф.  

Според него има и втора причина. В бъдеще оценката на способностите за ориентация може да стане добър маркер за развитието на алцхаймер, тъй като те зависят от същите мозъчни системи, които са най-засегнати при развитието на болестта. Навигацията също така може да бъде използвана за оценка на това колко добре действат лекарствата и средствата за контрол на поведението, обяснява той.

Недостатъците на оценката на способността за ориентация са, че няма единен стандартизиран тест, който да определя доколко добре се справя човек, както и фактът, че тези способности варират при различните хора.   

 

От обонянието … към речта

Изследването на обонянието чрез определяне и назоваване на различните миризми може също така да е ранен начин за откриване на алцхаймер. Изследователи от университета McGill в Монреал, Канада, изследвали по-възрастни хора, за които се смята, че е по-вероятно да развият алцхаймер, защото родител или пък брат или сестра вече са диагностицирани с болестта.

Канадските учени направили връзка между идентификацията на миризмите и протеини в мозъка и в гръбначния стълб, свързани с болестта на Алцхаймер. Екипът установил, че намалената способност да се идентифицират миризми се свързва с увреждане на мисловната дейност и на паметта, по-напредналата възраст и смаляването на мозъка. Идентификацията на миризмите е полезен инструмент и трябва да се изследва, тъй като включва различни зони на мозъка, смята изследователката Мари-Елиз Лафай-Монян.

Асоциацията за болестта на Алцхаймер в САЩ посочва и други и изследвания, които посочват вероятни признаци, предшестващи болестта:

Загуба на слуха може да показва, че мисловните функции отслабват при по-възрастните хора. Сред тези функции са преработването на нова информация, гъвкава мисъл, координация на мозъка, очите и ръцете при обработката на дадена информация

Друго изследване показва, че промените във всекидневната реч, включително употребата на къси изречения, повече местоимения и правенето на паузи като „ами…“ „ъ…“, са свързани с ранно леко увреждане на мисловните функции, което може да е предшественик на алцхаймер.

Проучване открива, че по-възрастните хора са по-застрашени  от проблеми с паметта и мисълта, ако са били хоспитализирани при спешен случай, но не и ако са постъпили и за планови операции.

Предимства на ранната диагностика

За момента няма лечение на болестта на Алцхаймер. Тогава, каква е ползата от това да знаеш години по-рано, че можеш да се разболееш от болестта, питат се мнозина? За изследователите, главният въпрос е превенцията.

„Колкото по-добре разбираме последователността на промените във времето и можем да идентифицираме биомаркерите -  ранни признаци на промените в мозъка, толкова по-добре ще можем да се възползваме при опитите за превенция на болестта“, обяснява д-р Лафай-Манян.

 

 

Ранното откриване на болестта също така дава по-добри шансове пациентът да се повлияе от дадена терапия, повече време да планира бъдещето си – избор къде да живее, финансови и юридически въпроси, избор на терапевтични грижи, както и повече възможности да участва в клинични опити на лекарства, обясняват от Асоциацията за алцхаймер.

Болестта на алцхаймер започва да се развива около 20 години, преди да загубите паметта си и преди да се появят проблеми с мисълта и поведението. В момента, в който се появят симптомите, пациентът вече е изгубил мозъчни клетки, както и мозъчни връзки, обяснява д-р Кайт Блек.

„Ако успеете да се намесите с някакво лекарство на по-ранен етап, преди още да са загубени тези мозъчни клетки може всъщност да стигнете до по-добър терапевтичен резултат“, обяснява той.

Ако пациентът знае, че има риск за болестта, какво ще иска да промени в близките години?

Д-р Джефри Шерман, който е общопрактикуващ лекар във Вашингтон, разказва, че обича  да обсъжда с пациентите си начините, по които може да се живее по най-добрия начин според мисловния капацитет в дадения момент. Като подчертава, че няма гаранции, той дава съвети какви са предимствата на физическата активност и на поддържането на мозъка активен с помощта на попълване на кръстословици, судоку, игра на бридж или работа.

Изследователите в проучването на способността за ориентация препоръчват хората да не разчитат винаги на инструкциите на GPS-системите, за да се придвижат до желаното място, но вместо това да използват собствените си способности за ориентация, за да упражнят тази зона от мозъка.

Д-р Кайт Блек също така е съгласен , че навиците и стилът на живот могат да изиграят много важна роля при развитието на болестта.

„Ако един пациент знае, че ще развие алцхаймер след години, различни фактори като диета, подобна на средиземноморската, физически упражнения, умерен стрес, 8-часов сън през нощта – демонстрират във все повече изследвания, че могат да играят важна роля при забавяне на развитието на болестта преди достигането й до фазата, в която се появяват симптомите“, обяснява той. Микрохранителни вещества като куркумин, омега-3 мастни киселини и флавоноиди също помагат, съветва специалистът. 

Коментари