Публикация

Не заспивайте в самолета, може да пострада слухът ви

Не заспивайте в самолета, може да пострада слухът ви

При рязка смяна във височината може да настъпи трайно увреждане


Дрямката по време на полет може да се окаже доста рискована за пътниците и те да увредят слуха си, установи проучване, извършено от екип на Училището по медицина в Харвард, САЩ.

Ако сте заспали и самолетът внезапно смени височината, способността на организма да изравни налягането в тъпанчето може да е намалена и това да доведе до постоянно увреждане, пише в. „Индипендънт“.  

За повечето хора внезапната промяна във височината предизвиква усещане в ушите им, като че ли ще „изпукат“.  Това се получава тогава, когато налягането от външната страна на ухото не отговаря на това от вътрешната страна.  Често това се случва на пътниците, когато самолетът каца или пък изведнъж драстично губи височина. 

 

При рязка смяна във височината може да настъпи трайно увреждане

 

Обикновено тази разлика в налягането може да се изравни, като се отвори Евстахиевата тръба – канал, който свързва средното ухо с гърлото. Това става или с прозявка, или с  преглъщане. Ето защо понякога стюардесите в самолетите раздават дъвчащи бонбони преди кацане.  Ако обаче спите и разликата в налягането вътре и вън от ухото остане неизравнена, Евстахиевата тръба може да бъде блокирана и да се получи баротравма на ухото. Това е лека травма, която повечето от хората получават поне веднъж в живота при някои леки инциденти.

При сериозни инциденти, обаче, когато Евстахиевата тръба остане блокирана за продължителен период от време, може да се развие инфекция, при която се събира течност зад тъпанчето. Това води до болка и проблеми със слуха, обясняват специалистите.  Може дори да се стигне до кръвоизлив от ухото. Тъй като е свързано със смяната в налягането, това е състояние, което често се получава при гмуркачи и при хора, които изкачват с кола много бързо планина.

Най-добрият начин да се избегне подобно увреждане, когато човек е в самолета, е да направим всички възможно да сме будни и нащрек в момента, в който капитанът обяви, че самолетът се снижава за кацане. Направете усилия, независимо от това колко сте уморени и каква е часовата разлика с мястото, от което пристигате, съветват изследователите.  

Коментари