Публикация

Европейски учени искат ясни правила за доказване ефективността на хомеопатията

Експертите препоръчват на правителствата на страните от ЕС да въведат норми за прекратяване на подвеждащи твърдения и рекламни съобщения от страна на хомеопатите


Учени от 29 европейски страни се обединиха около мнението, че хомеопатията може да навреди на здравето, ако хората се откажат от друга, препоръчано от лекар терапия. Експертите от EASAC настояват за въвеждане на ясни регламенти за доказване на ефективността на този вид лекарства, както и правила за рекламирането им.

Доклад на организацията EASAC твърди, че хомеопатичните средства могат да навредят на пациентите, които се нуждаят от конвенционално лечение. Тези препарати на практика подменят истинските медикаменти и подкопават у болните доверието в медицинското общество.

Изследователският екип от учени цели чрез данните от изследването да се окаже влияние върху регулиращите органи на Евросъюза, за да започнат битка с хомеопатията.

От EASAC препоръчват на правителствата на страните от ЕС да въведат норми за прекратяване на лъжливите твърдения и рекламни съобщения от страна на хомеопатите. Предлагат и да се спре финансирането на хомеопатичните средства от държавните здравни програми и настояват върху етикетите на тези препарати ясно да е изписан съставът на активните компоненти и тяхната дозировка.

 

Вижте оригиналния текст на съобщението на английски език тук

 

Източник: jivotatdnes.bg

Коментари