Публикация

Здравният министър разпореди спешни проверки заради починал пациент

Здравният министър разпореди спешни проверки заради починал пациент

Инспекции в ЦСМП-София,  „Пирогов“ и „Александровска“


Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров разпореди спешни паралелни проверки в Центъра за спешна медицинска помощ – София, УМБАЛСМ „Пирогов“ и УМБАЛ „Александровска“. Причината - изпратено отворено писмо от Евелина Добрева (може да видите писмото ТУК) по повод смъртта на съпруга й на 16 септември тази година. 

В него жената споделя за проявена лекарска небрежност, за голямо закъснение на екипа на Бърза помощ (над час), за отказано лечение в „Пирогов“, забавяне в „Александровска“, за липса на оборудване за оказване на спешна реанимация.

„Съпругът ми почина от Остра сърдечна и дихателна недостатъчност – така пише в Известието за смърт. Но той всъщност почина от Остра недостатъчност на морал, на съвест и от пълната липса на ЧОВЕЧНОСТ. Излишно е да говоря за лекарски дълг, за Етичен кодекс, за Хипократова клетва, за медицински стандарти и т.н. Те имат смисъл, ако има ЧОВЕЦИ!“, пише Евелина Добрева.

По-рано днес здравният министър се срещна с женатa, която подробно го запозна с обстоятелствата около случая. Проф. Петров очаква в началото на следващата седмица доклада от паралелните проверки, за да бъдат предприети всички законови действия, в случай на установена вина.

 

Коментари